Tavaszköszöntő kerékpáros nap a II. kerületben

Az önkormányzat mindig nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre

MH – 2017.04.21. 15:14 –

A II. Kerületi Önkormányzat tavaszköszöntő kerékpáros napján a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjával és a II. kerületi Rendőrkapitánysággal közösen ingyenes kerékpárszervizt és -regisztrációt tartott pénteken a Fény utcai piac főbejáratánál.

II. ker-bringanap576x356

 

A biciklisták fényvisszaverő szalagot és müzliszeletet kaptak, a piacnál kerekezőket pedig ingyenes rendőrségi regisztrációra és szervizre invitálták, ahol a MEREK szerelői – köztük a Till Attila rendezésében készült Tiszta szívvel című film szereplői, a Csap testvérek – fogadták a bicajosokat egy gyors karbantartásra.
Az önkormányzat kerékpáros napján Dankó Virág alpolgármester hangsúlyozta: fontos a környezetbarát, autómentes közlekedés népszerűsítése és támogatása.

- Bár a II. kerület a főváros egyik legzöldebb városrésze, és ebből adódóan jó a levegő minősége, mégis fontos, hogy azt meg is óvjuk – emelte ki az alpolgármester, hozzátéve: nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az önkormányzat a környezetvédelem feladataira mindig nagy hangsúlyt fektetett, hiszen a zöldterületek szépítése érdekében minden tavasszal 13 ezer tő muskátlit kínál a kerületieknek igen kedvezményes áron, közterület-szépítési pályázatot hirdet, közterület-örökbefogadási és komposztálási programot hívott életre, közel 1500 négyzetméteren ültet virágokat és növényeket, valamint számos parkot gondoz.

Az önkormányzat a BRFK II. kerületi Rendőrkapitánysággal és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal együttműködve ezen a napon ingyenes regisztrációs lehetőséget biztosított a biciklistáknak a BikeSafe-programon keresztül. Az arra járók közül sokan igénybe is vették a szolgáltatást, amely keretében fényképek készültek a kétkerekűekről, a vázszámuk és fontosabb ismertetőjegyeik pedig bekerültek egy országos adatbázisba.

– Lopás esetén a rendőrség számára is elérhetők a regisztrált biciklik adatai, így könnyebb a felderítés és a megtalált kerékpárok visszaszolgáltatása is – mondta el Móré Szabolcs alezredes, a II. kerületi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának vezetője.

Fóris Johanna, a MEREK igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy tavalyi közös, eredményes kerékpáros nap után idén is a kerületben kerekezők rendelkezésére állt a Guruló Műhelyük.

A II. kerületi kerékpárutak hossza az elmúlt évtizedben elérte a 4,5 kilométert, egy sikeres pályázatnak köszönhetően a jövőben több kilométer új kerékpárút épülhet.