Felújítják és kibővítik a bécsi Sigmund Freud Múzeumot

A pszichoanalízis atyjának egykori otthona a turisták kedvelt úti célja

MH/MTI – 2017.04.21. 11:46 –

Régi adósságunk ez Sigmund Freuddal szemben" - emelte ki Andreas Mailath-Pokorny, az osztrák főváros kulturális tanácsnoka. A város 1,69 millió euróval támogatja az összesen 4 millió eurós (1,25 milliárd forintos) projektet. 

A cél az, hogy bevonjunk a kortárs diskurzusba egy nagy kultúrtörténeti vagyonelemet - mutatott rá Freud kultúraelméleti jelentőségére Monika Pressler múzeumigazgató.

 

A Berggasse 19. szám alatti múzeum látogatói területét több mint 400 négyzetméterre bővítik, az eredeti állapot alapján restaurálják a homlokzatot, a földszinten kávézót alakítanak ki. Ruhatárat és egészségügyi szobát hoznak létre, a magasföldszinten lévő, a nyilvánosság előtt eddig elzárt rendelőben pedig a múzeumot működtető Sigmund Freud Magánalapítvány értékes kortárs és konceptuális művészeti gyűjteménye számára állandó kiállítást rendeznek be. 

Az épület így első alkalommal esik át egy átfogó átalakításon, amellyel a lehető legjobban kihasználhatóvá és bejárhatóvá válik. Még a belső udvart is a 19. századi bécsi udvarok stílusának megfelelően újítják fel. Az építkezés ezen első lépéséhez a szövetségi kancellári hivatal 844 ezer euróval járul hozzá, a második, hasonló mértékű támogatást a gazdasági minisztérium a könyvtár kiépítéséhez nyújtja. A Freud-alapítvány 1,4 millió eurót fektet a felújításba.

A Freud-ház kibővítése ígéretes turisztikai befektetés is. A pszichoanalizis atyjának egykori otthona és rendelője mágnesként vonzza a látogatókat, de a helyszűke miatt becslések szerint évente ezrektől kell megtagadni a belépés lehetőségét.