Új terápiák daganatos betegeknek

Új, szájon át szedhető gyógyszereket fogadott be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a tüdőrák kezelésére

Jobbágyi Zsófia – 2017.04.21. 04:09 –

Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmények társadalombiztosítási támogatással április 1-jétől érhetők el.

Az OEP közlése szerint a tüdőrák hazánkban és világszerte is a leggyakoribb daganattípus, amely a legnagyobb arányban végződik halállal. Magyarországon évente tízezer feletti az új tüdőrákos megbetegedések száma, amelynek kilencven százalékáért a dohányzás felelős. Az új megbetegedések nyolcvanöt százalékát az úgynevezett nem kissejtes tüdőrák teszi ki, amely háromszáz-háromszázötven betegnél speciális mutációt okoz – az egyik, most befogadott daganatellenes készítmény célzottan ezeknél a pácienseknél alkalmazható.

A másik befogadott készítmény egyebek mellett a daganatnövekedést gátolja egyes speciális típusok esetében. Szintén klinikai vizsgálatok alapján kimutatták, hogy a gyógyszer kombinációs terápiában több hónapos túlélést biztosít anélkül, hogy a betegek életminőségére kedvezőtlenül hatna. A rák gyógyításában – az idejében történő felismerés mellett – fontos szerepük van a legújabban elérhető célzott terápiáknak, amelyek hatékonyabbá teszik a gyógyulást, és ezzel a várható túlélés is meghosszabbodhat – hangsúlyozza az OEP.