Speciális honlap a tűzszerészeknek

A legmodernebb eszközökkel kapcsolatos információk is egy helyen elérhetők

Lázin Miklós András – 2017.04.21. 04:03 –

Hamarosan az interneten is elérhetőek lesznek a katonák által a tűzszerész­eszközökről szerzett tapasztalatok – mondta lapunknak Katona Zoltán alezredes. A szlovákiai Trencsényben (Trencin) működő NATO Kiválósági Központ Technológiai Osztályának a Magyar Honvédségtől delegált vezetője közölte, a fő cél, hogy a NATO-államok és a szövetség partnerei az adatbázishoz hozzáférve tudják fejleszteni tudásukat.

Katona-ZoltánKatona Zoltán (Fotó: MH)
– Mire jó a tűzszerész-technikai eszközadatbázis?

– A legfőbb értelme a biztonság: ha csak egyetlen bajtársunkkal is kevesebb sérül, ne adj Isten hal meg, már bőven megérte a befektetett energia. Az általunk létrehozott, folyamatosan bővülő, frissülő és hamarosan a neten is elérhető adatbázisban nemcsak a polgárok által leginkább ismert lánctalpas-kerekes tűzszerész robotok vagy a vegyi és elektronikai felderítő eszközök szerepelnek, hanem sok más speciális technikai eszköz is, amelyeket a tűzszerész katonák a mindennapokban használnak, beleértve a legmodernebb tűzszerésztechnológiákat is.

– A cégek kínálata amúgy is bárki által hozzáférhető.

– Minden eszközt a legfelkészültebb parancsnok sem ismerhet, másrészt mi nem kevés pluszt nyújtunk azzal, hogy a felhasználók, azaz a katonák véleményét is megosztjuk az egyes berendezésekről. Ráadásul itt egyetlen felületen lehet keresgélni.

– Mernek kritizálni a katonák?

– Persze, nincs ebben semmi rossz, sőt, erre a biztonság és a fejlődés miatt szükség is van. Külön fórumot is létrehozunk a regisztráltaknak tapasztalataik megosztására.

– Mennyi idő, míg a gyártóknál célba ér a különvélemény?

– Csak hogy egy példát említsek, a központunk kétévente rendez NATO tűzszerész-szakkiállítás és -konferenciát. A 2014-es találkozón a távvezérelhető robotokkal kapcsolatban megfogalmazott bírálatok hatására 2015-re a legtöbb cég pótolta a hiányosságokat.

– Például?

– A katonák hiányolták az úgynevezett „gyere haza” funkciót, amelyet egyetlen gomb megnyomásával lehet aktiválni.

– A tűzszerész munkája során mindig a terroristák előtt kell járni. Ha lesz egy ilyen adatbázis, nem félő, hogy az ellenség azt a maga javára fordítja?

– A veszély természetesen valós, de ne feledjük, ahhoz, hogy valaki a honlapon regisztrálni, majd böngészni tudjon, többszörös biztonsági szűrőn kell keresztülmennie. Úgy gondolom, ellenőrizni tudjuk a jelentkezők kilétét.

– A technológiai osztály vezetőjeként mivel foglalkozik éppen?

– Négy projektünk fut párhuzamosan, ebből talán a legizgalmasabb az úgynevezett exoskeleton projekt katonai használhatóságának vizsgálata, amely egy olyan, a katonára ölthető mesterséges külső váz, robotváz, amelynek révén kitágíthatóak az emberi képesség határai.