Soros miatt perelik Rex Tillersonékat

Nem reagált arra az információkérésre az amerikai külügyminisztérium, miként költötték az adófizetők pénzét Macedóniában

Őry Mariann – 2017.04.21. 03:49 –

Egy tekintélyes igazságügyi szervezetet és konzervatív véleményformálókat is aggaszt, hogy az Obama-adminisztráció közpénzből támogatta George Soros macedóniai kormánybuktató tevékenységét. Per indul a külügyminisztérium ellen, mert nem voltak hajlandóak eleget tenni tájékoztatási kötelezettségüknek.

Pert indít a Judicial Watch, hogy megkapja a már a Rex Tillerson vezette amerikai külügyminisztériumtól azokat a dokumentumokat, amelyek arra vonatkoznak, hogyan működött együtt a tárca és az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) a George Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványokkal Macedóniában – tájékoztatott szerdán az igazságügyi-jogi monitorozó szervezet sajtóközleményében.

A Judicial Watch az információszabadságról szóló amerikai törvény (FOIA) értelmében azt akarja megtudni, mire költöttek el közpénzből – az USAID saját bevallása szerint is – 4 819 125 dollárt a balkáni országban. Látni akarnak minden szerződést, bizonylatot, igazolást, ami a diplomáciai szervek és a Soros-alapítvány között történt, beleértve Jess Baily szkopjei nagykövet ki- és bejövő kommunikációját is.

A Judicial Watch már februárban arról számolt be, hogy az amerikai kormány az adófizetők pénzéből, csendben milliókat költött arra, hogy destabilizálja Macedónia demokratikusan megválasztott jobbközép kormányát, s mindezt George Sorossal tette. Tudomásuk szerint az Obama-adminisztráció által kinevezett nagykövet a színfalak mögött összedolgozott a Nyílt Társadalom Alapítványokkal, jelentős összegeket csatornázva a céljaikra, s ez egyúttal azt is jelenti, hogy az amerikai diplomata beavatkozott az ország belügyeibe, megszegve a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt.

Eközben Michael Gonzalez, a konzervatív Heritage Foundation vezető kutatója a The Hill portálon reagált egy ugyanott megjelent cikkre, amely a CEU-ügy kapcsán azt a véleményt fejti ki, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök elsőrendű, míg Soros csak másodrendű „fenyegetés”, ezért a konzervatívoknak Sorost kell támogatniuk Putyinnal szemben. Gonzalez szerint a szerzők félreértik a veszélyt, hiszen épp fordított a helyzet: ha magukra hagyják a konzervatívokat, akik mindig Amerikától vártak morális és anyagi támogatást, akkor „túl gyakran Putyin karjaiba vetik őket”. Hangsúlyozta, tiszteletben tartja George Soros és mindenki más jogát, hogy finanszírozza a számára fontos ügyeket, az viszont nincs rendben, hogy a USAID világszerte Soros-projekteket fizet közpénzből.