Új kihívások előtt áll a hírszerzés

A terrorelhárításról és a radikalizációról tart szakmai konferenciát az AJTK

Őry Mariann – 2017.04.21. 03:41 –

Hazánkban mutatja be magyarul most megjelent könyvét, és egy konferencián is előadást tart Mark M. Lowenthal amerikai hírszerzési elemző, egyetemi oktató.

Hírszerzés – A titkoktól a politikai döntésekig címmel jelent meg magyarul Mark M. Lowenthal eredetileg 2014-es könyve, amely az amerikai kritika szerint megbízható útmutatót jelent a hírszerzési közösség történelmének, struktúrájának, eljárásainak és funkcióinak megértéséhez, s leírja, ezek hogyan befolyásolják a politikai döntéseket. Lowenthal az amerikai hírszerző közösség több jelentős intézményében töltött be vezető pozíciót, így szolgált a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elemzésért felelős igazgatóhelyetteseként, a Nemzeti Hírszerzési Tanács értékelésért felelős alelnökeként, az amerikai külügyminisztérium hírszerzésért felelős helyettes államtitkára is volt, és mint a Képviselőház Állandó Választott Hírszerzési Bizottsága (HPSCI) stábjának igazgatója is dolgozott. Huszonhárom éve tart kurzusokat a hírszerzésről és a hírszerzési elemzésről amerikai és európai egyetemeken. Az angolul több kiadást is megélt kötet részletesen tárgyalja a kiberbiztonság és kiberhírszerzés gondjait, a nemzetállami és transznacionális problémákat, az Iszlám Államot, valamint más országok hírszerző szolgálatait is. Kiemelkedő pontossággal mutatja be a titkosszolgálatok fejlődését, fejlődési szakaszaikat, a hírszerzési folyamatok menetrendjét, átfogóan elemezve a hidegháború utáni drámai változásokat. Az Antall József Tudásközpont (AJTK) szombat délután, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatja be a könyvet a szerző és Siklósi Péter helyettes államtitkár segítségével.

Az Antall József Tudásközpont kedden zártkörű szakmai konferenciát is tart. A rendezvényen előadást tart Boda József vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karának dékánja, Balogh István külügyi főosztályvezető, Mark M. Lowenthal, valamint a terrorelhárítás és a radikalizáció több magyar és külföldi szakértője.