Jól alakult a negyedéves hiány

Az első két hónapban többletet mutatott a büdzsé

MH-összeállítás – 2017.04.21. 03:04 –

A várakozásoknak megfelelően alakult a költségvetés első negyedévi hiánya. Tavalyhoz képest több egyszeri bevétel is megjelent, a szociális hozzájárulási adóból befolyt összegek pedig a csökkentés ellenére is meghaladták a tavalyi adatokat.

Az idei első negyedévben 198,1 milliárd forintot tett ki az államháztartás központi alrendszerének hiánya – közölte tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az első két hónapban 180,4 milliárd forintos többlet, márciusban pedig 378,5 milliárd forintos hiány keletkezett. Az adat a várakozásoknak megfelelő.

Bevételi oldalon a társasági adóból 122,6 milliárd forint folyt be, az egységesen kilencszázalékosra csökkentett adókulcs ellenére mindössze 2,1 milliárd forinttal maradt el az előző év azonos időszakától. Az általános forgalmi adóból pedig csupán 611,7 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami 103,3 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál. A jövedéki adóból származó bevétel 191,3 milliárd forintot tett ki: a dohánytermékek utáni összegek jelentős, 25 százalékos csökkenést mutatnak, ez a tárca szerint a jogszabályváltozásra adott piaci reakciók miatt van. A szociális hozzájárulási adóból és járulékokból eredő összegek 52 milliárddal haladták meg a tavalyi szintet, dacára az adónem öt százalékpontos csökkentésének.

Az első negyedévi kiadások 230 milliárddal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A lakásépítési támogatásokra fordított kiadások 64,3 százalékkal emelkedtek, 41,9 milliárd forintot tettek ki, ez a családi otthonteremtési kedvezmény népszerűségének következménye. Az uniós programok előirányzatain március végéig összesen 252,2 milliárd forint kifizetés történt, amely az éves előirányzat 12,3 százalékos teljesítését jelenti, és a tervezettnek megfelelően alakult.

Március végén a költségvetés összes adóssága 25 958 milliárd forint volt, amelynek a 26,6 százaléka deviza.