Elmaradunk a digitalizációban

Minden magyar településen lehet ingyenes wifi

Putsay Gábor – 2017.04.21. 02:50 –

A Google kiterjeszti „digital work­shop” programját a hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv) informatikai készségeinek fejlesztése érdekében. Arányaiban kevés vállalkozás veszi igénybe az online felületet.

retvariRétvári Bence (Fotó: Nagy Balázs)
Rugalmassá kell tenni az európai uniós (EU) szabályozást, és az áfairányelv alapján lehetővé kell tenni, hogy mindenki minél olcsóbban juthasson internethez. Magyarországon ezt szolgálja az internet áfájának csökkentése – közölte tegnap Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Google Groundon tartott sajtótájékoztatón. Az államtitkár elmondta, 2018 végére az ország minden részén elérhetővé válik a másodpercenként harminc megabit sebességű internet, és minden településen lesz egy olyan intézmény, amelyben ingyenesen biztosítják a Wifit. Mint azt Heal Edina, a Google Magyarország vezetője a távirati iroda beszámolója szerint bejelentette, a Google kiterjeszti a digital workshop programját a kkv-kra, az idén legalább tizenötezer céget akar elérni, hogy az online oktatási felületen személyes tanácsadás és konferenciák szervezésével járuljon hozzá a cégek digitális készségeinek fejlesztéséhez. A Google közös eseménytervet dolgozott ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által létrehozott Modern vállalkozások programjával. A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató alapján az EU-ban Magyarország a 21. helyen áll, hazánk az üzleti digitalizáció és az elektronikus kereskedelem területén teljesített a legrosszabbul. Ez azzal magyarázható, hogy a magyar kkv-k továbbra sem használják teljes mértékben a digitális eszközöket. Jelenleg a magyar kkv-k csupán 12 százaléka értékesít online felületen, ezen belül pedig csak 4,5 százalékuk értékesít más uniós tagállamba. Heal Edina szerint a digitális workshop programjának bővítésével ez a mutató javulhat.

Major Zsófia, a Technológiai Oktatásért Alapítvány ügyvezetője a kódklubról elmondta, hogy a képzés nyolc gyermekotthonban indult el. A programban eszközöket is adnak az intézményeknek – tette hozzá.