Formálódó génmegőrzési stratégia

Fazekas Sándor: a Kárpát-medence őshonos növény- és állatfajainak megóvása nemcsak nemzeti érdek, hanem kötelezettség is

GYV – 2017.04.21. 02:42 –

Kialakulóban van a génmegőrzési stratégia koncepciója. Az agrártárca kiemelt figyelmet szentel az őshonos növény– és állatfajok védelmének: a biodiverzitás védelme nemzeti érdek.

gmoKötelező számunkra a genetikailag értékes állomány megőrzése (Fotó: MH)
Napokon belül megkezdődhet a génmegőrzési stratégia koncepciójának közigazgatási egyeztetése, a teljes génmegőrzési vertikumra kiterjedő tervezet a Kárpát–medence őshonos növény- és állatfajait kívánja védeni – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tegnapi tájékoztatóján.

Hozzáfűzte: az agrártárca a génmegőrzésre kiemelt figyelmet fordít, mivel az őshonos fajok Magyarország nemzeti kincsei, a haszonállatoknak és növényeknek fontos szerepük van a mezőgazdaságban. A tárcavezető hangsúlyozta: a genetikailag értékes állományok védelme nem csupán nemzeti érdek, hanem kötelezettség is, hiszen a biodiverzitás védelmét nemzetközi szerződések írják elő, az őshonos fajok ráadásul a génmódosítás terjedése miatt is egyre inkább felértékelődnek. Fazekas Sándor úgy vélte: a növények és a haszonállatok génmegőrzése terén Magyarország meghatározó szerepet tölt be, a következő években pedig a már jól ismert fajták – a többi között a szürke marha, rackajuh, komondor – mellett újabbak kaphatnak kiemelt védelmet.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hangoztatta: a Kárpát-medencében több ezer éves hagyománya van a növény- és gyümölcstermesztésnek, valamint az állattartásnak, az itt kialakult forma- és fajtagazdagság, a különleges klimatikus és ökológiai viszonyok kiemelt figyelmet érdemelnek. Hozzátette: a génmegőrzés szerepe világszerte egyre jelentősebb, de a begyűjtés nem képes lépést tartani a fajok kihalásának ütemével – tudósított a távirati iroda.

Mezőszentgyörgyi Dávid kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztos ismertette, hogy a génmegőrzési stratégia koncepciója kiterjed a génmentésre és a génhasznosításra is. A tervezet szerint garantálni kell a szükséges intézkedések jogszabályi hátterét, a mintegy egymilliárd forintos éves működési költséget, a szervezeti struktúra kiépítését és el kell végezni a szükséges beruházásokat is. A tárca kiemelt feladatnak tekinti a genetikailag értékes állományok bemutatását, a génmegőrzéshez kapcsolódó ismeretterjesztést is.