Az áprilisi tél ma végre talán kapitulál

Galyatetőn Szállóvendégeket tart még fogva a hó

M. Orbán András – 2017.04.21. 01:49 –

Ma végre búcsút mondhatunk a télnek. Egyre több helyen oldják fel az útlezárásokat, de tegnap még mindig voltak olyan települések, ahol nem sikerült maradéktalanul helyreállítani az áramszolgáltatást.

Országszerte háromszázhatvan helyszínen kellett beavatkozniuk tegnap reggelig a tűzoltóknak a télies időjárás miatt szerda óta. Az esetek kétharmadában elakadt, karambolozó vagy árokba csúszott járművet kellett menteni. Éjszaka több alsórendű útszakaszon, Felsőtárkány és Répáshuta között huszonhatan, Répáshuta és Bükkszentkereszt között pedig harmincan ragadtak az úton. Őket, valamint a hosszabb időre áram nélkül maradtakat melegedőkben helyezték el. Emellett nagyon sok esetben kidőlt, letört, villanyvezetékre zuhant fák miatt riasztották a tűzoltókat. Csaknem kilencven településen szünetelt az áramszolgáltatás. Az Elmű–Émász közleményt adott ki, amelyben azt írta, Pest megyében mindenhol kijavították a meghibásodásokat, de a Mátrában még több mint háromezer-ötszáz fogyasztónál és Vas megye harmincöt településén nem volt áram.

Bár a Bakonyban feloldották az útlezárásokat, a Mátrában lehullott jelentős mennyiségű hó miatt viszont járhatatlan maradt a 24-es számú főút, ezért a mátraházai Mátra Gyógyintézetben betegfelvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendeltek el. Mátraszentimrét és településrészeit nem lehetett közúton megközelíteni, a galyatetői szállóban kétszáz vendég rekedt. A rendőrség a 24-es főút és bekötőútjai mellett további hat szakaszt lezárt. Ezek a részek szintén letört ágak, illetve vízátfolyások miatt váltak járhatatlanná, a Börzsönyben pedig akkora havat mértek, hogy kora délután beindították a sílifteket.A nyári gumi miatt nem biztos a kártérítés

A hirtelen jött hó, a szél és a fagy sok baleset okozója volt az utakon, így aztán rengeteg autós jelentkezett a biztosítójánál kártérítésért. Ott derült ki, hogy sokba került a téliesre váltott napokban nyári gumival autózni, mert a biztosítók a kártérítés elbírálásakor mérlegelhetik, megfelelő műszaki állapotban volt-e a balesetet szenvedett jármű. Márpedig a lekopott nyári gumi a hóval borított utakon nem megfelelő műszaki állapot, s ezzel akár el is lehet bukni a kártérítést.
(FP)