Együtt kutatjuk a világűrt az oroszokkal

Vitéz Anita – 2017.04.21. 01:45 –

Világszínvonalú a magyar űrkutatás és az űrtechnológiai műszergyártás, szívesen dolgoznak magyar eszközökkel a világban – derült ki az ELTE Űrkutató Csoportja, az MTA-Wigner Fizikai Kutatóközpont, a részt vevő műszaki cégek és az Orosz Tudományos Akadémia (RAS) Űrkutatási Intézete (IKI) által tartott budapesti sajtótájékoztatón csütörtökön.

Lev Zelenyi professzor, az űrkutatás egyik legismertebb nemzetközi szakembere, egyben a RAS miniszteri rangú alelnöke és az IKI vezetője, valamint a munkatársai élőben kapcsolódtak be Moszkvából a sajtótájékoztatóba, és megerősítették, hogy a februárban megújított magyar–orosz együttműködés következtében egyedülálló műholdas űrkísérlet indul, amely a tervek szerint föllendíti a földi élet és civilizáció számára is létfontosságú űridőjárás-kutatást. Lev Zelenyi fölidézte, hogy az orosz és magyar együttműködés évtizedek óta rendkívül sikeres, a múltból kiemelte Farkas Bertalan szerepét is. Kifejezte egyúttal nagyrabecsülését a magyar szakemberek felé, hiszen – mint fogalmazott – az orosz űrkutatási programok sikerében hatalmas szerepük van a magyar kollégáknak is. Bejelentette továbbá, hogy idén ősszel a két ország érintett szakemberei szeminárium keretében fogják megvitatni a további együttműködés közös spektrumát. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a következő lépés egy marsjáró elkészítése lesz, amely 2021-re elérheti a Mars felszínét. Szintén kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a jelenlegi, kizárólag magyarokkal kötött együttműködési megállapodás alapja az elmúlt évtizedekben tapasztalt sikeres közös munka volt, amely fölvezette a megállapodás megújítását.

A jelenlegi program keretében a kifejlesztésre kerülő orosz–magyar műhold új, eddig nem látott, nagy felbontású plazmafizikai méréseket hajt végre a Föld közvetlen környezetében.

A sajtótájékoztatón részt vettek a fejlesztésben érintett cégek is, többek között a magyar tulajdonú Bonn Hungary Elektronikai (BHE) Kft., amelynek tulajdonosa, Solymosi János bemutatta az űrminősítésű termékek útját is a tervezéstől a kivitelezésig.