Munkahelyteremtő támogatások Európa más országaiban

Konzultáció. Lengyelország a fiatalok foglalkoztatását segíti

Gazsó Rita – 2017.04.21. 00:28 –

Európai versenysemlegességre hivatkozva támadhatja meg Brüsszel a magyar vállalati beruházási programokat, pedig az unió tagállamainak többsége támogatja valamilyen módon a munkahelyteremtést.

A munkahelyteremtő támogatások védelmét is segíti a nemzeti konzultáció, mivel Brüsszel a versenysemlegességre hivatkozva többek között a vállalati beruházási programot is támadhatja – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a napokban. Brüsszel tiltakozása már csak azért is érthetetlen, mivel az unió szinte mindegyik tagállama támogatja valamilyen formában a munkahelyteremtést.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól megtudtuk, a kelet-közép-európai régió több országában is léteznek hasonló, sikerrel futó programok, támogatások. Lengyelországban a 2016-ban indult „Work for Youth” projekt a harminc év alatti fiatalokat foglalkoztató munkáltatókat segíti a bér és járulékok megtérítésével, egy éven keresztül. Az egyelőre 2018-ig elérhető munkahelyteremtő programban részt vevő lengyel vállalkozásoknál a támogatás megítélésének feltétele, hogy a munkáltató a foglalkoztatást megelőző hat hónapban nem csökkentette a foglalkoztatottak létszámát. Közvetlenül a szomszédunkban, Romániában 2016 decembere óta egy éven keresztül járó támogatást vehet igénybe havi kilencszáz lej összegben minden munkáltató, aki frissen végzett fiatalt foglalkoztat határozatlan idejű szerződéssel. A legnagyobb balti államban, Litvániában egy vállalkozásösztönző alap működik. A 2009-ben létrehozott és azóta folyamatosan működő program huszonötezer euróig biztosít mikrohiteleket és hitelgaranciát az álláskeresőknek. A támogatott célcsoportok náluk a 29 év alatti fiatalok, az ötven év felettiek és a fogyatékossággal élők. Litvániában a finanszírozási támogatás mellett vállalkozói készségekre vonatkozó képzésen és üzleti tanácsadáson is részt vehetnek a munkakeresők.