Konzultáció. Csökkennek az adóterhek, 580 milliárd forinttal javul a vállalkozások helyzete

Konzultáció. A változások szükségesek a munkavállalás ösztönzése, a foglalkoztatás bővítése és a gazdasági növekedés megteremtése érdekében

Putsay Gábor – 2017.04.21. 00:24 –

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően jelentős adócsökkentések történtek az országban 2010 óta, ezzel együtt mérséklődött az adminisztrációs teher is. A hatékonyabb ellenőrzés, az adminisztrációcsökkenés és a gazdaság fehéredése révén viszont emelkednek az adóbevételek.

A vállalkozói terhek csökkentésével teljesült az a 2010-ben megfogalmazott kormányzati cél, amely szerint Magyarországon olyan gazdasági helyzetet kell teremteni, amivel érdemi köztehercsökkenést lehet elérni. Ezzel növekszik az ország és a magyar vállalkozások versenyképessége, és a családok életszínvonala is. A kormány intézkedéseinek köszönhetően, az adóváltozások miatt idén 580 milliárd forinttal javul a hazai vállalkozások helyzete – vagyis ennyi pénz marad a hazai cégeknél –, ami a bruttó hazai termék (GDP) 1,5 százaléka. Az adóterhelés mértéke a GDP arányában 39-ről 38 százalékra mérséklődik év végére. Az adóváltozások elengedhetetlenek a munkavállalás ösztönzése és a foglalkoztatás bővítése, a hosszú távú gazdasági növekedés megteremtése érdekében.

Az idei év legjelentősebb változása ezen a területen, hogy egységesen, forgalomtól, mérettől függetlenül kilenc százalékra csökkent a társasági nyereségadó. Mindez 147 milliárd forint megtakarítást hoz az érintett több mint négyszázezer társaság és mintegy 150 ezer egyéni vállalkozó számára. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára ezzel kapcsolatban elmondta, a magyar vállalkozóiadó-kulcs lett a legalacsonyabb Európában, amitől komoly befektetési hatások várhatók. A munkaerő-mobilitást segítendő is több kedvező döntést hozott a kormány, amelyek révén mintegy kilencmilliárd forintot takarítanak meg a vállalkozások.

Az egészségügyi hozzájárulási adó (eho) 27 százalékról 22 százalékra való mérséklésével további ötmilliárd forintot takaríthatnak meg a cégek. A cafeteria adóterhe összességében 49,8-ról 43,66 százalékra mérséklődött.

A kis- és középvállalati (kkv) körben a kisadózók tételes adójának (kata) összeghatára hatmillióról 12 millió forintra emelkedett. Tavaly decemberben 175 ezer katás vállalkozót tartott nyilván az adóhivatal, 2017-től – vélhetően a kedvezőbb feltételek hatására – 205 ezren választották ezt az adózási formát. Jelentős könnyítés az áfa alóli alanyi mentesség értékhatárának hatmillióról nyolcmillió forintra emelése is, jelenleg 583 ezer vállalkozás van ebben a körben. A kisvállalati adó (kiva) az eddigi ötszázmillió forint helyett egymilliárd forint árbevételig, és az eddigi 25 helyett ötven foglalkoztatottig választható, és mindaddig a kiva hatálya alatt lehet maradni, amíg a foglalkoztatottak száma nem haladja meg a százat. A kiva kulcsának 16-ról 14 százalékra csökkentése 3,5 milliárd forint megtakarítás az érintett körnek.
A kivát csaknem 6,5 ezren választották.

A kata és a kiva adózási formát év közben is lehet választani.

Az elmúlt hat évben jelentős változások történtek az adóadminisztráció területén is. Az eddigi adóadminisztrációs intézkedések közül kiemelendő az általános forgalmi adó (áfa) kiutalási határidejének növelése, a belföldi áfaösszesítő bevezetése, a havi és negyedéves áfabevallási kötelezettség előírása, a fordított áfa és a megbízható-kockázatos adózói minősítés kialakítása.

Ez utóbbi tovább erősíti a megbízható adózók kedvező helyzetét. Az adópolitikában a legnagyobb hatása az online pénztárgépek 2013-as bevezetésének, a második legnagyobb hatása pedig a 2015-től működő elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetésének volt. Az áfabevételek 2014-ben 11,8, 2015-ben 9,8 százalékkal nőttek, nominálisan 320 milliárd, illetve 270 milliárd forint többletet eredményezve. Az áfanövekmény a gazdaság fehéredésének köszönhetően 2014-ben a GDP 0,6 százalékát, 2015-ben pedig a GDP további 0,2–0,3 százalékát tette ki.

Tavaly a teljes adóbevétel 12 792 milliárd forintot tett ki, a kiemelt adónemek bevétele négy százalékkal, 466 milliárd forinttal nőtt.

A költségvetési bevételi előirányzati cél több mint harmincmilliárd forinttal túlteljesült, az onlinepénztárgép-használati kötelezettség tíz szolgáltatás bevonásával bővült. Január 2-ig 15 553 kódkérelem érkezett az adóhatósághoz, ebből 8546-ot taxisok kértek.

A január 2-i adatok szerint 12 453 – ebből 6459 hordozható – pénztárgépet üzembe is helyeztek.