Lövöldözés volt Párizsban

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a terrortámadásért - Egy rendőr meghalt és az egyik támadó is életét vesztette

MH/Reuters – 2017.04.20. 21:43 –

Lövöldözés történt csütörtök este Párizs központjában. Az egyik támadót a hatóságok azóta megölték, ám előtte az illető egy rendőrt megölt, kettőt pedig megsebesített. Az elkövető társa a helyszínről elmenekült. Korábbi hírek szerint egy sérült rendőr is életét vesztette utóbb, de ezt az információt a francia belügyminisztérium cáfolta. Francois Hollande elnök csütörtökön késő este azt nyilatkozta: meggyőződött róla, hogy terrortámadás történt. Hozzátette: pénteken reggel összeül a védelmi tanács. Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Szijjártó Péter elítélte a támadást.

párizs lövöldözés rendőrökRendőrök biztosítják a csütörtök esti párizsi lövöldözés helyszínét. Fotó: ReutersEgy autó állt meg a Champs-Elysees sugárúton 21 óra körül, a járműből kiszálló illető rálőtt egy rendőröket szállító buszra. Az egyenruhások viszonozták a tüzet, aminek következtében  az elkövető életét vesztette - közölte Pierre Henry Brandet, a francia belügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozata nyomán a CNN. 

Az Iszlám Állam jelentkezett a merénylet elkövetőjeként
A terrorszervezethez köthető Aamák nevű hírügynökség jelentése szerint "Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája" követte el a merényletet. Az Iszlám Államtól szokatlan ez a gyorsaság, amivel vállalta a támadást.

A szóvivő azt is elmondta: a korábbi hírekkel ellentétben csak egy rendőr vesztette életét, valamint még két másik egyenruhás sérült meg súlyosan. A szóvivő tudatta, hogy a támadó automata fegyvert használt. A lövöldöző személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Brandet azt mondta: egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy ki volt a támadó. Korábbi hírek arról szóltak, hogy a rendőrség már csütörtökön este megkezdte a támadó Párizs keleti részében lévő lakásának átkutatását. Rendőrségi források szerint a lövöldöző nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, korábban már szélsőségesként azonosították.

Francois Hollande elnök csütörtökön késő este azt nyilatkozta: a lövöldözés körülményei terrortámadásra utalnak. Hozzátette: pénteken reggel összeül a védelmi tanács és biztosította Franciaország polgárait, hogy a hatóságok mindent megtesznek védelmük érdekében. Leszögezte azt is, hogy az állam minden erejével küzd a terrorizmus ellen. Az elnök hangsúlyozta: a biztonsági erők "maximálisan éberek" lesznek, különös tekintettel az elnökválasztás első fordulójára.
Az elnök részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr családjának. 

 A Reuters rendőrségi forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki a menekülő támadó ellen, aki vonattal érkezett Franciaországba Belgiumból."Épp az egyik üzletből léptem ki, amikor a járda mellett megállt egy Audi 80-as. Kiszállt belőle egy férfi, és egy kalasnyikovból tüzet nyitott, egyenesen az egyik rendőrre. Hat lövést halottam, és nagyon megijedtem. Azt hittem, meg fogok halni." - mondta egy szemtanú a Reutersnek.

A rendőrség szóvivője, Johanna Primevert az AP hírügynökségnek azt mondta: a támadó a Franklin Roosevelt metrómegállónál szolgálatot teljesítő rendőröket vette célba.

Rendőrségi források szerint az elkövetők ketten voltak, a másik támadó egy gépfegyverrel lövöldözött, majd autóval menekült el a helyszínről - írja egy szemtanúra hivatkozva a Reuters.

Szijjártó Péter elítéli a párizsi támadást
A leghatározottabban elítéli Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a párizsi támadást - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium péntekre virradóra
A közlemény hangsúlyozza: aki rendőrökre támad, egyértelműen az ország destabilizálására törekszik, félelmet és bizonytalanságot akar kelteni.
Akármi is az elkövető indítéka, cselekedete elfogadhatatlan, mindent meg kell tenni az ilyen támadások megelőzése érdekében. Franciaország számíthat Magyarország szolidaritására és támogatására. "Együtt érzünk a gyászolókkal, a sérülteknek mielőbbi teljes felépülést kívánunk" - olvasható a közleményben

A hatóságok szerint nagy a valószínűsége, hogy terrortámadás történt, arra kérik az embereket, hogy kerüljék el a környéket. A Champs Elysees környékét kiürítették a hatóságok, a párizsi terrorelhárítás indított nyomozást az ügyben.

A hatóságok cáfolták azokat a korábbi híreket, melyek szerint a tettesek rablást akartak elkövetni.

A Reuters riportere egy rendőrségi helikoptert is látott körözni a város központja fölött, vélhetően a másik támadót üldözi. A hírügynökség arról is tudósított, hogy a Champs-Elysees sugárúton újabb lövéseket is lehetett hallani.

Franciaországban vasárnap lesz a köztársasági elnökválasztás első fordulója. Kedden a francia hatóságok már letartóztattak két személyt, akik a gyanú szerint a voksolás napján akartak támadást elkövetni.
Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje, valamint Francois Fillon, a jobbközép jelöltje a lövöldözés után bejelentette: lemondják pénteki kampányrendezvényeiket. Fillon a kampány felfüggesztésére szólított fel.