Segélymunkásoknak álcázták magukat a szíriai terroristák

Chipset osztogattak a gyerekeknek Aleppóban, majd felrobbantották őket

MH/MTI – 2017.04.20. 17:36 –

Segélymunkásoknak álcázták magukat a hét végi aleppói merénylet elkövetői.."Valaki úgy tett, mintha segélyt osztana, odavonzotta a gyerekeket és előidézte ezt a borzasztó robbanást" - mondta Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja genfi sajtótájékoztatóján.  

Jan Egeland, a Szíriának humanitárius segélyt nyújtó munkacsoport ENSZ-koordinátora szerint is segélymunkásoknak álcázták magukat az elkövetők.

"Nem tudjuk, kik voltak. Csak annyit tudunk, hogy segélymunkásoknak álcázták magukat" - mondta Egeland újságírók előtt.

Szemtanúk szerint egy gépkocsiból chipset osztogattak a gyerekeknek az evakuáltakat szállító buszok közelében.

Egyelőre senki sem vállalta magára az öngyilkos merénylet elkövetését, amelyben közel 130-an - közöttük 68 gyermek - halt meg. A szíriai kormány a lázadókat vádolta, akik elutasították, hogy közük lenne a támadáshoz és elítélték a merényletet.

Az Aleppó Rashidín nevű - lázadók kezén lévő - nyugati külterületén várakozó buszokkal két északnyugat-szíriai síita faluból, Fúából és Kafrajából szállítottak kormányhű milicistákat családtagjaikkal együtt - sajtóértesülések szerint mintegy 5000 embert - a városba. Az elkövető a gépkocsijába rejtett pokolgépet az Aleppóba tartó több tucat busz mellett hozta működésbe.

A szunnita lázadók által ostromlott két település kiürítése pénteken indult meg a Katar és Irán közvetítésével tető alá hozott egyezménnyel összhangban. Párhuzamosan zajlott a kormányerők által hónapok óta ostromlott Madajá és Zabadáni hegyvidéki üdülőhelyek evakuálása, a településeket szunnita lázadók és családtagjaik hagyhatták el.

Az evakuálás azonban helyi idő szerint péntek este megszakadt, mivel a damaszkuszi rezsim és a lázadók között nézetkülönbségek merültek fel arra vonatkozóan, mennyi fegyveres hagyhatja el a szóban forgó településeket. A fennakadás miatt az emberekkel teli buszoknak órákat kellett vesztegelniük az Aleppó külterületén fekvő két evakuálási tranzitponton.

"Nagyon sok evakuálás lesz, ezekbe a bonyolult megállapodásokba az ENSZ-t nem vonták be" - jelentette ki Egeland, aki szerint a kimenekítéseket nem humanitárius, hanem katonai okokból hajtják végre.