Nessie hazatér

A marokkói loch ness-i szörnynek is nevezett fosszíliát visszaszolgáltatják az országnak

MH/MTI – 2017.04.20. 17:32 –

Visszatér hazájába a marokkói Loch Ness-i szörnynek is nevezett plezioszaurusz 66 millió éves kövülete, amelyet Párizsban március elején majdnem elárvereztek.

Miután februárban egy marokkói örökségvédő civil szervezet felfedezte egy árverés katalógusában, hosszú diplomáciai csatározás kezdődött, melynek végén az őskövület tulajdonosai beleegyeztek, hogy visszavonják a leletet az árverésről.

Az evolúcióban a teknős és a kígyó között félúton elhelyezkedő Zarafasaura oceanis 11 méteres, többtonnás, 75 százalékban eredeti csontvázát a Drouot aukciósház árverezte volna el, és becslések szerint akár 450 ezer eurót (140 millió forint) is adhattak volna érte.

A Társaság a Marokkói Geológiai Vagyon Védelméért (APPGM) civil szervezet szerint a Zarafasaura oceanis nevű plezioszaurusznak az ország legnagyobb foszfátlelőhelyén, az Uled Abdun-, más néven Khuribga-medencében 2011-ben felfedezett maradványait illegálisan vitték ki Marokkóból, ezért szót emelt a rendkívül ritka őshüllőcsontváz visszaadásáért.

A civil szervezet felhívása nyomán Marokkóban a kulturális minisztérium bejelentette, vizsgálatot indít annak megállapítására, törvényesen kerültek-e külföldre a nemzeti örökség részét képező ritka kövületek, az energia- és bányaügyi minisztérium pedig közölte, hogy már kérte is Franciaországtól az "illegálisan eladni akart" fosszília visszaadását.

Az aukciósház szerint a fosszíliák teljesen legálisan kerültek Európába: a csontokat az összes szükséges marokkói hatósági engedély birtokában kínálta eladásra egy marokkói magáncég egy frankfurti szakvásáron, ahol olasz gyűjtők vásárolták meg. A csontokból Olaszországban két évig tartó aprólékos munkával rakták össze a tengeri hüllő csontvázát és azt ugyancsak a törvények betartásával szállították Franciaországba.

Az eladók Marokkó párizsi nagykövetségén adták át a leletet a marokkói energia- és bányaügyi minisztériumnak, a rekonstrukció költségeit Marokkó vissza fogja fizetni. A visszaszolgáltatás ellenére folytatják az értékes lelet kicsempészői ellen indított peres eljárást.