Fogynak a londoni pubok

Évente körülbelül nyolcvan kocsma megy tönkre a városban

MH/MTI – 2017.04.20. 15:48 –

London elvesztette pubjainak negyedét az elmúlt 15 évben - számolt be egy jelentésben a brit főváros polgármestere, akit saját bevallása szerint "sokkoltak" a legfrissebb statisztikák.

London legrégebbi kocsmája
Több pub is verseng a London legrégebbi kocsmája címért – nem is csoda, hiszen a tizennegyedik században már 354 italmérőt soroltak fel, ahogy pedig a város növekedett, egyre több helyen gyűlhettek össze a polgárok egy-két korsó sörre, beszélgetésre, fogadásokat kötni vagy kakasviadalokat nézni. A kocsmák munkaközvetítőként is működtek: a mesteremberek itt vették fel a megrendeléseiket, de az utazók is itt pihentek meg. Az Old Bell és az Olde Watling pubok azt állítják, hogy maga Wren építtette az épületeiket, az Olde Cheshire Cheese-t pedig 1667-ben építették, de a helyén már 1538-tól is italmérés működött.  

Olde Cheshire CheeseAz Olde Cheshire Cheese egy részlete

Sadiq Khan ígérete szerint London vezetősége a jövőben azon lesz, hogy jobban vigyázzon a brit főváros pubjaira, amelyek száma több mint 1200-zal csökkent 2001 óta.

"A munkások hagyományos klubjaitól kezdve a legmodernebb apró sörfőzdékig, a londoni pubok ugyanolyan sokszínűek és eklektikusak, mint a vendégeik" - húzta alá a polgármester, elismerve, hogy valósággal sokkolták a bezárásokkal kapcsolatos statisztikák. "Minden erőnkkel azon leszünk, hogy megóvjuk a város szerte működő pubokat" - hangsúlyozta.

A mutatók szerint 2001-ben még 4835 pub volt Londonban, ám 2016-ra 25 százalékkal, vagyis 3615-re csökkent a számuk, ami éves szinten átlagosan 81 pub elvesztését jelenti.

A Londonba látogató külföldi turisták körében végzett közelmúltbeli felmérés szerint a megkérdezettek 54 százaléka ellátogatott egy pubba a fővárosban való tartózkodása során.

A még működő londoni pubok egy részét a brit történelem egy-két legendás személyéhez fűzik szálak, köztük Charles Dickenshez, a bandita Dick Turpinhez, valamint II. Károly angol királyhoz, aki szeretőjével kereste fel rendszeresen a nyugat-londoni Hammersmith kerület egyik pubját.

Olde Watling

 

Bajban vannak a curry-kifőzdék is

Az utóbbi években sorra zárnak be a londoni gasztronómiai élet fontos részét képező indiai éttermek is a brit fővárosban: egyes becslések szerint tíz éven belül az éttermek fele be fog zárni Londonban. A tapasztalat azt mutatja, hogy a melegebb idő beköszöntével a vásárlók egyre kevésbé vágynak fűszeres fogásokra, de sokan azért kerülik a régebben nagy kedvencnek számító éttermeket, mert egészségesebb fogásokra vágynak. Az első curry-kifőzde 1809-ben nyílt meg a városban, az indiai konyha népszerűsítéséért pedig különösen sokat tett Viktória királynő. Jelenleg mintegy 12 ezer kifőzde működik az országban, amelyekben hetente hárommillió adag ételt szolgálnak fel.