Kövér László a cseh parlamenti elnökkel tárgyalt

A magyar Országgyűlés elnöke és Milan Stecht, a cseh parlament szenátusának elnöke a megtárgyalt kérdésben azonosan gondolkodnak

MH/MTI – 2017.04.20. 13:03 –

A Brexit-tel összefüggő közös V4-es fellépés lehetőségéről és a határvédelemről is szó volt Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke és Milan Stecht, a cseh parlament szenátusának elnöke csütörtöki budapesti tárgyalásán.

Kövér László a találkozó után újságírók előtt kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a két ország parlamentjei közti kapcsolatok intenzívebbé váltak. Rámutatott, hogy a V4-ek és a kétoldalú kapcsolatok keretében együtt kívánják nemzeti érdekeiket erősíteni. 

Beszámolt arról is, hogy Csehország - amelyet Magyarország tiszteletbeli szomszédjaként aposztrofált - hazánk hetedik legfontosabb kereskedelmi partnere, évi mintegy 8 milliárd eurós forgalommal, s ez a tendencia növekszik.

Kitért továbbá arra is, hogy Csehország negyedik a Magyarországra érkező turisták számát tekintve, az ideérkező cseh turisták száma egyre bővül.

Milan Stecht, a cseh parlament szenátusának elnöke szintén megállapította, hogy a két ország parlamentjei közti együttműködés rendkívül magas színvonalú. 

Mint kiemelte: szinte valamennyi, a két országot érintő, megtárgyalt kérdésben azonosan gondolkodnak. Ezt azokra a témákra is vonatkoztatta Milan Stecht amelyek "rendkívül nagy hatással" vannak az egész Európai Unió térségében zajló eseményekre.

A parlament szenátusának elnöke beszámolt arról, hogy a tárgyalásokon megállapították: a kétoldalú gazdasági, kulturális, politikai együttműködések rendkívül fejlettek és minden lehetőség adott a kétoldalú kapcsolatok még magasabb szintre emeléséhez. Hozzátette: azonos állásponton voltak a Brexit-tel összefüggésben, azaz közös fellépést tartanak szükségesnek, hogy a V4-es országok Nagy-Britanniában élő polgárainak jogai ne csorbuljanak. Megegyeztek abban is, hogy jelenleg nem érdemes megnyitni az olyan kérdéseket, amelyek az Európai Unió jövőjével, vagy az alapszerződéssel állnak összefüggésben. Egyetértés volt abban is, hogy a határvédelem érdekében további erőfeszítéseket kell tenni, s nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy azokban az országokban próbáljanak segítséget nyújtani, ahonnan a migránsok útnak indulnak, tehát ne ide hozzák a problémát, hanem helyben igyekezzenek megoldásokat találni.