Őry MariannCivilblokád

Álláspont. A többség megnyeréséhez ideje lenne oda is figyelni a többségre

Őry Mariann – 2017.04.20. 02:50 –

Csuda jó a móka, festéket dobálnak – derült ki a BBC tavalyi cikkéből, ahol kedélyesen egy népszerű, gyerekeknek szóló tévés vetélkedőhöz hasonlították a szkopjei kormányellenes tüntetéseket. A tudósítót láthatóan meghatotta a macedón ellenzék önfeledt mókázása, de azért a cikkbe csak befért a színes forradalom kifejezés, ha idézőjelben is. A már számunkra is ismerős, menőnek, ötletesnek, szellemesnek tartott tüntizést aligha a szociáldemokrata párt sokat látott káderei honosították meg Macedóniában, akik Lendvai Ildikót idéző kedves őszinteséggel mondanák a kamerába, hogy ők Soros miatt vannak itt. Mert hiszen tényleg, nem véletlenül forrt össze Soros alapítványának helyi szervezete személyi szinten is a szocdemekkel, meg úgy általában, nem véletlenül tartja kezében a civil szféra 95 százalékát. Erre tavaly év végén hívta fel a figyelmet Nikola Gruevszki konzervatív kormányfő, amikor meghirdette a „sorostalanítás” programját, mert rájöttek, hogy életveszélyes felelőtlenség volt hagyni Sorosnak, hogy gyarmatosítsa az országukat.

Ez nem csak kormányzati kezdeményezés, a Stop Operation Soros nevű szervezetet például újságírók alapították. Egyik vezetőjük, Cvetin Csilimanov hívta fel a figyelmem arra is, hogy a varsói parlamentfoglalást látva erősen déjà vu érzése volt. Hát persze, hiszen évekkel korábban pontosan ezt láthatta Macedóniában, a Soros-stratégiák gyakorlóterepén.

A Stop Operation Soros kezdeményezői egyébként most nagyon figyelnek Budapestre. Hogy miért? Egy hónappal ezelőtti sajtótájékoztatójukon például arra sürgették a macedón állami szerveket, hogy kapják össze magukat, és érvényesítsék a meglévő törvényeket, bizonyosodjanak meg róla, hogy az országban munkálkodó nem kormányzati szervezetek, azaz NGO-k valóban a törvénynek megfelelően működnek. Erre szerintük azért van szükség, mert az NGO-k némelyike – amelyeket gyakran külföldről finanszíroznak – destabilizálta Macedóniát, és hozzájárult azokhoz a folyamatokhoz, amelyek most az ország területi integritását és egységes jellegét veszélyeztetik. A következő kérdésekre várják a választ: „Hozzájárultak az NGO-k a nemzeti, faji vagy vallási ellentétekhez? Hozzájárultak ahhoz, hogy terrorizmusban érintett emberek árasszák el Macedóniát, a régiót, az uniós országokat? Azért dolgoznak, hogy erőszakkal megdöntsék az alkotmányos rendet? Követelnek-e katonai agressziót vagy beavatkozást Macedóniában?” Akárhogy is nézem, a felvetéseik, amelyeket aligha az ujjukból szoptak ki, nagyon messze vannak már attól, hogy szabad-e festékkel megdobálni a szkopjei diadalívet.

A festékdobálás megvolt már Budapesten is, sőt, a CEU és a Soros-által finanszírozott agytrösztök kedvenc főellensége, Oroszország ellen is lesz tüntetés. Már tegnap is lett volna, de – erről is nyilván Putyin tehet – a tél közbeszólt. Én persze megértem, hogy rossz időben tüntizni is rossz, de Moszkvát nehéz úgy megállítani, ha a demokratát eltántorítja a hó. Nem hülyeség a bulinegyedtől még éppen kényelmesen lesétálható orosz követség előtt tüntetni. Végül is, jobban hangzik az, hogy az orosz befolyás a hibás mindenért, még véletlenül sem a liberális ellenzék impotens. Tudják ezt ők is, talán csak azok nem, akik most megint új hősökben és új mártírokban hisznek, mert hát mindenkinél olyan szellemes angol szóvicces tábla volt, meg a zene is olyan jó volt, most már egészen biztosan történik valami. Komoly előrelépés ez, ilyenekkel be lehet hülyíteni a nemzetközi sajtót, s tapasztalatból tudom, van, ahol már egészen abban a hitben élnek, hogy a Momentum maholnap kormányt buktat. Más kérdés, nem hogy a magyar vidéket, de még a külsőbb kerületeket is nehéz lehet megetetni, hiszen kevéssé zavarja a CEU sorsa azokat, akik soha a büdös életben nem tanulhatnak ott, hiába pátyolgatják őket jóindulatú civilek.

A Demokratikus Magyarországért Civil Társaság – na igen, a trendérzékeny Momentum legalább képes volt olyan nevet választani, amiben semmi kerekasztalos szerencsétlenség nem szerepel – tegnap panaszolta a Facebookon, hogy a rendőrség beletiport a jogaiba, hiszen ma nem zárhatja le a budapesti hidak nagy részét. Remélem, a derék aktivisták magukban azért elrebegtek egy köszönömöt a rendőrségnek, az mentette meg ugyanis őket attól, hogy hülyét csináljanak magukból. A Facebook-eseményt e sorok írásakor 310 ember igazolta vissza, már ez is magáért beszél. És maga az ötlet is a magyar néplélek hihetetlen ismeretéről tanúskodik: mégis, ha elfoglalnak öt hidat, szerintük a hídon átkelni vágyók kiket fognak a pokolba kívánni, őket, vagy a kormányt? Na, ugye. Pedig hát milyen igazságtalan lenne, kegyes tüntetők ők, írták is, hogy átengedik a gyalogosokat és a taxikat is. Az megvan, hogy kicsit többen utaznak mondjuk busszal, mint taxival? Most komolyan, honnan nézve tűnik ez jó ötletnek?

Magyarország azért nem Macedónia, ezt érdemes észben tartani, addig, amíg tart a móka. Vissza lehet élni azzal, hogy a nyugati mintademokráciákkal szemben a magyar rendőr inkább tűr, mintsem leteperi a tüntetőt, de a többség megnyeréséhez ideje lenne oda is figyelni a többségre.