Ma kezdődik a Lengyel Filmtavasz

Andrzej Wajda utolsó alkotása is szerepel majd a Művész mozi programjában

ZZ – 2017.04.20. 02:35 –

Mától április 26-ig tart a budapesti Művész moziban a Lengyel Filmtavasz, amelynek programjában levetítik Andrzej Wajda utolsó művét, egy debütáló rendező alkotását és nemzetközi fesztiválokon sikert aratott munkákat is.
A közelmúlt legjobb alkotásait mutatja be mától április 26-ig a budapesti Művész moziban a Lengyel Filmtavasz.

A huszonharmadik éve megrendezett szemlén levetítik a tavaly elhunyt Oscar-díjas rendező, Andrzej Wajda utolsó, Emlékképek című alkotását. Wladyslaw Strzeminski avantgárd festőművészről szól, akit a kommunista hatalom meghurcolt, mert nem volt hajlandó elfogadni a szocialista realizmus doktrínáját. Az 1948 és 1952 között játszódó film a szervezők közlése szerint megrendítő és általános érvényű: azt mutatja be, hogy miképp tesz tönkre egy művészt a totális hatalom.

A játékfilmesként debütáló Jan P. Matuszynski egy másik festőről, Zdzislaw Beksinskiről készített filmet. Az utolsó család című alkotásban a rendező harminc éven át „követi” a szürrealista festményeivel nemzetközi hírnevet szerző apát, a nyolcvanas években kultstátuszba kerülő DJ és rádiós műsorvezető fiút, valamint a család nőtagjait, akik megpróbálják elviselni az excentrikus férfiakat.

A fanyar humorú és drámai alkotás bejárta a világ filmfesztiváljait, és számos díjat nyert el. A budapesti bemutatón Andrzej Seweryn főszereplővel is találkozhatnak a nézők. A világ boldogsága című alkotás egy, Szilézia német–lengyel határvidékén álló bérháznak és lakóinak sorsát mutatja be 1939 nyarától az 1950-es évek elejéig. A történet középpontjában egy érzéki és titokzatos zsidó nő, Rózsa áll.

Levetítik ezeken túl a Berlini Filmfesztivál Ezüst Medve-díjas rendezőjének, Tomasz Wasilewskinek az Egyesült szerelmes államok című filmjét, a mai harmincasok életét bemutató Kamper és a Heavy mental című művet, az Excentrikusok című Janusz Majewski rendezte alkotást, valamint Agnieszka Smoczynska horrort a komédiával keverő, Csábítók című munkáját is, rövidfilmek és lengyel–magyar együttműködésben készült produkciók mellett.