Védőoltások felnőttkorban is

Nem csak a gyerekbetegségeket előzhetjük meg

M. Orbán András – 2017.04.20. 02:31 –

Felnőttkorban is hasznosak lehetnek a védőoltások – hangzott el tegnap sajtótájékoztatón a hamarosan kezdődő védőoltási hét kapcsán Budapesten.

Szlávik János, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infek­tológiai osztályának főorvosa azt mondta, a közelmúlt tömeges kanyarós megbetegedései vagy az influenza okozta halálozás emelkedése arra figyelmeztet, hogy a felnőttkorban kérhető vakcináknak is nagy szerepük van a különböző betegségek megelőzésében. Ezek közé sorolta a tetanusz, a kanyaró, a hepatitis A és B, a bárányhimlő, a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás és az influenza elleni oltásokat.

Ahogyan korábban írtuk, a térítésmentesen kérhető, influenza elleni vakcináknak csak a felét használták fel a legutóbbi szezonban, holott a megbetegedések száma igen magas volt. Számos tévhit él a köztudatban a betegséggel kapcsolatban, de a lehetséges szövődmények és a halálesetek száma egyaránt azt mutatja, a védekezést komolyan kell venni.

A romániai kanyarójárványról Szlá­vik János közölte, négyezer megbetegedést regisztráltak, és huszonegy ember belehalt a fertőzésbe. Hozzátette, habár hozzánk hasonlóan Romániában is kötelező a kanyaró elleni vakcina, az elmúlt években elterjedt oltásellenes kampányok miatt csökkent jelentősen a védelemben részesülők száma.

A főorvos úgy látja, itthon a bárányhimlő és az agyhártyagyulladás elleni védőoltást lenne még érdemes a kötelezők közé beemelni. Szerinte nem fogadható el, hogy olyan betegségekben haljanak meg emberek, amelyek ellen létezik hatékony és aránylag olcsó védelem.