Rákfajt neveztek el a Pink Floydról

Az újonnan felfedezett állat a synalpheus pinkfloydi nevet kapta

MH – 2017.04.19. 14:09 –

A rózsaszín állat 210 decibel erősségű hangot is képes kibocsátani, a kutatók Csendes-Óceán nyugati vizeiben bukkantak rá. A rák „keresztapja”, Sammy De Grave 1979 óta a zenekar rajongója, a felfedezést pedig „tökéletes alkalomnak” találta arra, hogy emléket állítson a brit progrock hőseinek.  

A hihetetlenül erős hangot a rák az ollója összecsattintásával éri el – összehasonlításképpen: egy vadászpuska lövése körülbelül 130 decibel hangos. Az állat egyik ollója aránytalanul nagynak tűnik, ezzel a szervvel hoz létre egy kavitációs buborékot. A 210 decibeles csattintás a tenger egyik legerősebb hangja, elég erős ahhoz, hogy megöljön vagy elkábítson egy kisebb termetű halat. De Grave, a faj felfedezője elárulta, hogy már tervezgeti egy ideje, hogy ha alkalma nyílik elkeresztelni egy mindeddig ismeretlen állatot, a Pink Floydnak állít majd vele emléket.

Nem ez az első eset, hogy ismert emberekről vagy zenészekről neveznek el fajokat – és úgy tűnik, hogy a rákfélék valamilyen oknál fogva különösen népszerűek ebben a tekintetben: Elton Johnról, Freddie Mercuryról, Bob Marleyról és Michael Jacksonról is neveztek már el fajokat.