Csehország nem fogad be több menekültet

Csehország nem fogad be több menekültet

MH/MTI – 2017.04.15. 21:05 –

Csehországnak nem áll szándékában menekülteket befogadni a menedékkérők áttelepítését célzó uniós kvóták szerint, még akkor sem, ha gazdasági szankciókkal fenyeget az Európai Unió - jelentette ki szombaton Milan Chovanec cseh belügyminiszter a Pravo című prágai napilapnak.

 

"A mintegy 1600-ból 12 menekültet fogadtunk be" - mondta a tárcavezető. Szerinte ugyanis a többiek nemzetbiztonsági átvilágítása azt mutatta, hogy közülük senkit sem szabad Csehországba áttelepíteni.
Chovanec emellett olyan véleményének adott hangot, miszerint az EU már ősszel elindíthatja a "büntetőintézkedések bevezetését célzó eljárást" Csehországgal szemben a menekültek befogadásának megtagadása miatt.
A cseh belügyminiszter szerint országának még a szankciók fenyegetése mellett sem szabad beleegyeznie a menedékkérők felvételébe. "Nem szabad ide beengedni embereket (a szükséges) ellenőrzések nélkül" - hangoztatta Chovanec, és leszögezte, hogy kiáll álláspontja mellett a kabinetben.
Tavalyelőtt született uniós megállapodás arról, hogy a migrációs nyomásnak kitett országokból 160 ezer menekültet "elosztanak" az EU-tagállamok között. Eddig körülbelül 15 ezer embert helyeztek át ilyen formában, mivel több uniós tagállam, köztük Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia is ellenzi a kötelező jellegű mechanizmust.