A magyar példát követné Lengyelország

A menedékkérelmük elbírálásáig ők is őrizetben tartanák a migránsokat - közölte a belügyminiszter

MH/MTI – 2017.04.13. 17:52 –

Lengyelország a magyarhoz hasonló szabályok kimunkálásán dolgozik, amelyek megengednék számára, hogy őrizetben tartsa a menedékkérőket ügyük elbírálásáig határ menti táborokban - mondta csütörtökön a lengyel belügyminiszter a lengyel köztévének.

blaszczakMariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter. Fotó: se.plMariusz Blaszczak a szögesdróttal kerített konténertáborok létesítése mellett érvelve megjegyezte, hogy a Magyarországon már kialakított rendszer jól szolgálja Magyarországot, bár az ENSZ bírálja érte Budapestet. Lengyelország ugyan több mint egymillió munkavállalási engedélyt adott ki tavaly ukrán állampolgároknak, de - Magyarországgal ellentétben - nem szembesült olyan helyzettel, hogy határait közel-keleti és afrikai migránsok ezrei ostromolják. 

"Feladatom szavatolni Lengyelország biztonságát. Nekünk is fel kell készülnünk (a magyarhoz hasonló) kellemetlen történésekre, bár remélem, nem fog bekövetkezni, hogy migránsok tömege zúdul végig Lengyelországon" - mondta a belügyminiszter.

Blaszczak kitért arra, hogy Lengyelország számára biztonsági kockázattal járna, ha elfogadná az Európai Unió tervét a migránsok szétosztásáról a tagállamok között.  "Lengyelországban nem történtek terrortámadások, mert mostani kormánya kihátrált abból a vállalásból, amelyre még előző kormánya bólintott rá, nevezetesen, hogy ezreket fogad be menekülteknek nevezett migránsokból" - monda a lengyel belügyminiszter.