Magyarok Nagyasszonya-szobor királyfiakarcsai felállítására gyűjtenek

A bronzszobrot augusztus 19-én avatják fel a csallóközi településen

MH/MTI – 2017.04.12. 16:13 –

Rieger Tibor Magyarok Nagyasszonya-szobrának királyfiakarcsai felállítására hirdet közadakozást az alkotás létrehozására megalakult Magyarok Nagyasszonya Szoborbizottság. 

lezsák-sajttáj576x356Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédet mond a királyfiakarcsai Magyarok Nagyasszonya szobor felállításáról tartott sajtótájékoztatón az Országházban. Balról Duray Miklós felvidéki magyar politikus, a Szövetség a Közös Célokért polgári szervezet elnöke (b), Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke (b3), Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója, a Szoborbizottság felvidéki társelnöke (b3) és Rieger Tibor Magyar Örökség-díjas szobrászművész, a Magyarok Nagyasszonya szobor alkotója, adományozója - MTI Fotó: Bruzák Noémi

A bronzszobrot augusztus 19-én avatják fel a szlovákiai, csallóközi településen - hangzott el szerdán a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón. 
Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: a szoborállítást a helyi kezdeményezések sorából kiemeli az az összefogás, amely létrejött a támogatására, az a szellemi erőtér, amely Kárpát-medencei üggyé formálta e kis felvidéki közösség kezdeményezését.

A szoborra felajánlott adományokat a Bethlen Gábor Alapítvány és a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás által nyitott szoboralap számlaszámaira várják a szervezők.

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, a szoborbizottság egyik fővédnöke reményét fejezte ki, hogy a Magyarok Nagyasszonya-szobor és a szoborállítás ügye nemcsak "minket, magyarokat hoz közelebb egymáshoz", hanem a szlovákokat is segíti abban, hogy elhiggyék, "nekünk össze kell fogni, ha meg akarunk maradni a Kárpát-medencében kereszténynek, magyarnak vagy szlováknak".

Rieger Tibor elmondta, régi adósságát törlesztette azzal, hogy a szobor gipszmásolatát odaajándékozta Királyfiakarcsának, annak a településnek, ahol a kisgyermekéveit töltötte, és ahonnan a második világháború után telepítették ki a szüleivel együtt. 

A Magyarok Nagyasszonya Szoborbizottságot a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriuma, a Felvidéki Szövetség a Közös Célokért társulás vezetősége és a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás képviselői hozták létre.