Vucic nyerte a szerbiai elnökválasztást

A választópolgárok 55,13 százaléka adta le a voksát a Szerb Haladó Párt elnökére

MH/MTI – 2017.04.03. 08:59 –

Majdnem teljes feldolgozottság mellett határozottan állítható, hogy Aleksandar Vucic nyerte meg a vasárnapi szerbiai elnökválasztást - közölte a választási bizottság (RIK) hétfőn.

A leadott szavazatok 91,65 százalékának feldolgozását követően kiderült, hogy Vucicra a választópolgárok 55,13 százaléka adta a voksát.

Orbán gratulációja Vucicnak: Töretlenül fejlődnek a magyar-szerb kapcsolatok
Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Aleksandar Vucicnak a szerbiai elnökválasztáson elért magabiztos győzelméhez, és kifejezte reményét, hogy az eddigi, jelentős eredményeket hozó stratégiai kapcsolataink a jövőben is az elmúlt években tapasztalt ütemben fejlődhetnek tovább - mondta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hétfőn.
"Meggyőződésem, hogy a tegnapi kimagasló eredmény kormányfőként végzett munkájának egyértelmű elismerése. Az Ön vezetése alatt Szerbia a regionális stabilitás meghatározó szereplőjévé vált, és jelentős lépéseket tett az európai uniós tagság megszerzése felé, amelyhez hazánk továbbra is biztosítja a folyamatos politikai és szakmai támogatást" - írta Orbán Viktor, sok sikert és jó egészséget kívánva Aleksandar Vucic "felelősségteljes új hivatásához".

Sasa Jankovic korábbi ombudsman a szavazatok 16,25 százalékát szerezte meg, a harmadik helyen pedig az elnökválasztás legkomolytalanabb jelöltje végzett. Ljubisa Preletacevic Beli, egy viccpárt jelöltje ironikus kampányával a szavazatok 9,43 százalékát tudta megszerezni. Ez egyben azt is bizonyítja, hogy van egy körülbelül 300 ezer főből álló réteg, amelyet a politikai rendszer kifigurázásával lehetett megmozdítani, Beli szavazóinak többsége vélhetőleg az egyébként politikailag passzív fiatalok köréből került ki. 

A választás eredményeiből az is látszik, hogy gyengült a radikális jobboldal támogatottsága. A voksolás legnagyobb vesztese az ultranacionalista Vojislav Seselj, akire a szavazók csupán 4,47 százaléka voksolt, és ez az ötödik helyre volt elég. Seseljt csak egy kicsivel előzte meg a szintén nacionalista húrokat pengető, de mérsékeltebb álláspontot képviselős volt külügyminiszter, Vuk Jeremic. A megalázó vereséget Seselj gyakorlatilag azzal ismerte el, hogy nem állt az újságírók elé, amire a korábbi választások alkalmával soha nem volt példa. A Seselj vezette Szerb Radikális Párt a tavalyi előrehozott parlamenti választáson a harmadik helyen végzett a voksok 8,1 százalékának megszerzésével, így a vasárnapi eredmény népszerűsége óriási csökkenéséről tanúskodik.

Hasonlóan nagyot bukott a tavalyi választás egyik legnagyobb győztese is, a balközép beállítottságú Elég volt mozgalom (Dosta je bilo) vezetője, Sasa Radulovic, aki 2016-ban a voksok 6,02 százalékának megszerzésével a legnagyobb ellenzéki erővé vált a törvényhozásban, ám az elnökválasztáson a szavazatok alig valamivel több mint 1 százalékát kapta meg.

vucic leadFotó: Reuters Emellett az is egyértelművé vált, hogy az utóbbi 27 évet, azaz a szerbiai többpártrendszert meghatározó pártok teljes mértékben elvesztették erejüket, hiszen jelöltjeik támogatottsága meg sem közelítette Vucicét, de még a lélektani küszöbnek számító öt százalékot sem. Még az Ivica Dacic külügyminiszter vezette Szerbiai Szocialista Párt (SPS) - amelyet egykor Slobodan Milosevic irányított - is gyengének minősült, hiszen a korábbi évekkel ellentétben ezúttal nem indított önálló jelöltet, hanem a kormánykoalíció részeként Aleksandar Vucicot támogatta. Noha ez politikailag nem tűnhet rossz lépésnek, a választók szemében a párt függési viszonyát, gyengülését jelentheti. 

Ez azt is jelentheti, hogy a szerb belpolitikát a közeljövőben a civil jelöltek (Sasa Jankovic, Vuk Jeremic, Ljubisa Preletacevic Beli) vezette csoportok határozhatják meg, ha ugyan sikerül valamilyen szervezett formába rendeződniük, és valós programot, illetve stabil szavazóbázist kialakítaniuk. 

A választás végeredményét csütörtökig kell közölnie a választási bizottságnak. 

Putyin gratulált a győzelemhez
Vlagyimir Putyin orosz államfő üdvözlő táviratban gratulált hétfőn Aleksandar Vucicak a szerb elnökválasztáson elért "meggyőző" győzelméhez és kifejezte meggyőződését, hogy az eddigi miniszterelnök új tisztségében is támogatni fogja a kétoldalú stratégiai partnerség továbbfejlesztését. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette, hogy Moszkva üdvözli az összes olyan szerb politikai erőt, amely kiáll a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztése mellett. Mint mondta, ezt a célt Vucic is támogatja, ezért a Kremlnek "nagyon imponál" az általa elért győzelem. A szóvivő hangsúlyozta, hogy "nem Putyin választotta meg Szerbia elnökét, hanem a szerbek választották meg saját elnöküket". Mint mondta, Moszkva részéről éppen ezért "talán nem lenne korrekt" azt találgatni, hogy mi befolyásolta a szerbek választását.

A hivatalban lévő Tomislav Nikolic államfő mandátuma május 31-én jár le, ezt követően teheti le elnöki esküjét Aleksandar Vucic. Arról már az új elnök dönt, hogy kit javasol miniszterelnöknek maga helyett, a pártok jelöltjeivel júniusban kezdheti meg a konzultációkat. Nem hivatalos információk szerint az új kormányfő kinevezésével egy időben kormányátalakításra is sor kerülhet, és elképzelhető, hogy új védelmi és kulturális minisztere lesz az országnak.

Szakértő: Vucic kompromisszumot jelent a társadalomnak

Orosz Anna Balkán-szakértő szerint Aleksandar Vucic miniszterelnök győzelme a vasárnapi szerbiai elnökválasztáson annak köszönhető, hogy meg tudta szólítani az európai integráció pártján állókat és a radikálisabb, nacionalistább köröket is, azaz egyfajta kompromisszumot jelentett a társadalomnak.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa az M1 aktuális csatornán hétfőn arról beszélt, hogy Vucic rendkívül ellentmondásos személyiség: korábban radikális, nacionalista vonalat képviselt, majd "Nyugat-pártibb" irányt választott.

Emellett a nemzetközi színtéren is jól egyensúlyozott, egyaránt élvezi Németország támogatását és Oroszország pártfogását - tette hozzá a szakértő.

Orosz Anna szólt arról is, hogy a következő miniszterelnök valószínűleg Vucic keze alá fog dolgozni, így informálisan az elnök kezében marad a hatalom.

Áder János is gratulált a győzelemhez

Levélben gratulált Áder János köztársasági elnök Aleksandar Vucic szerb kormányfő elnökválasztási győzelméhez. A magyar államfő kiemelte, hogy az elmúlt években közös erőfeszítéssel sikerült elmélyíteni a magyar-szerb együttműködést.

Áder János levelében - amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el az MTI-hez - rámutatott: az együttműködésben fontos szerepet játszik a vajdasági magyar és a magyarországi szerb kisebbség, amely kapocs a két állam között.
Az államfő hozzátette: örömmel látja, hogy mindkét részről alapvető feladatnak tekintik e közösségek biztonságának és jólétének segítését. Áder János őszinte szándékát fejezte ki, hogy a továbbiakban is mindent megtegyen a két nép történelmi megbékélésének kiteljesítéséért, a két nemzet közötti kötődések erősítéséért.
A magyar köztársasági elnök arról biztosította a szerb politikust, hogy Magyarország az eddigiekhez hasonlóan elkötelezetten segíteni fogja Szerbia európai integrációját. Mint írta, bízik benne, hogy ennek kérdéseiről, a térség fejleményeiről és a kétoldalú kapcsolatok bővítésének lehetőségeiről mielőbb személyesen is véleményt tudnak cserélni.

Az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke is gratulált Vucic győzelméhez
Donald Tusk, az Európai Tanács, illetve Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is gratulált hétfőn Aleksandar Vucic szerb krományfőnek az előző napi elnökválasztáson aratott győzelméhez.

Mint a közös közleményben írták, az eredmény azt mutatja, hogy a szerbek "teljes mértékben" támogatják az eddigi miniszterelnök által választott, az ország uniós csatlakozásához vezető "európai utat".
A dokumentumban a reformok folytatásának fontosságát hangsúlyozták, amelyek szükségesek a csatlakozáshoz és a jobb életkörülmények megteremtéséhez. "A jól működő és stabil intézmények, a jogállamiság, illetve a korrupció elleni harc kulcsfontosságú a pozitív gazdasági eredményekhez" - mutatott rá Tusk és Juncker, kiemelve, hogy az Európai Unió továbbra is támogatja a szerbiai reformprogramot.
Hozzátették, bíznak benne, hogy Vucic a továbbiakban is a térségbeli együttműködés és megbékélés pártján fog állni, amely elengedhetetlen a régió stabilitásához, békéjéhez és virágzásához.
Johannes Hahn uniós bővítési biztos hétfőn kijelentette, Aleksandar Vucicnak "van egyfajta kötelessége", hogy új tisztségében felelősségteljesen éljen a polgárok által adott erős felhatalmazással. Mint mondta, bízik benne, hogy a volt kormányfő teljes mértékben tiszteletben fogja tartani az alkotmányos kereteket.