Halász János: Meg kell akadályozni, hogy Brüsszel a magyar emberek feje felett döntsön fontos kérdésekben

A nemzeti konzultáción való részvételre buzdít a Fidesz és a KDNP

MH/MTI – 2017.04.01. 11:18 –

A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) arra kéri az embereket, hogy vegyenek részt a nemzeti konzultáción és segítsenek megállítani Brüsszelt. Tuzson Bence ugyanezen témában tartott sajtótájékoztatóján közölte, pénteken megérkeztek az első kérdőívek a háztartásokba, és ismertette azokat a kérdéseket, amelyekben kikérik az emberek véleményét.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, május 20-ig lehet válaszolni a rezsicsökkentés megtartására, az illegális bevándorlók beengedésére, a migrációt támogató, illetve a belügyekbe beavatkozó nemzetközi szervezetekre, a munkahelyteremtési támogatásra, valamint az adócsökkentésre vonatkozó kérdésekre.     

Ha Brüsszel dönt, azzal sohasem a magyar emberek járnak jól

A szóvivő elmondása szerint Brüsszelt azért kell megállítani, mert egyre több ügyben akar a magyarok feje felett dönteni, és ha Brüsszel dönt, akkor sohasem a magyar emberek járnak jól. Ha Brüsszel dönthetne, akkor adó- és rezsiemelés jönne, Magyarország pedig védtelen lenne a migránsokkal szemben - jelentette ki. Halász János úgy fogalmazott, nagy csata előtt áll az ország, mert a "migránspárti külföldi ügynökszervezetek" átláthatóságát szolgáló javaslatokat is támadják.  

Kiemelte, Brüsszelt úgy lehet megállítani, ha kiáll az ország a nemzeti függetlenség és szuverenitás mellett. Ezt a nemzeti konzultáción való részvétellel és véleménynyilvánítással lehet megtenni - jelentette ki.  

Halász János a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos kérdésre azt mondta, a frakció teljes mértékben támogatja a javaslatot.

Szintén a konzultáció témájában tartott sajtótájékoztatót egy másik helyszínen Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. A részletekről szólva elmondta, a bevándorláspolitikára vonatkozó kérdés arra irányul, megengedje-e az ország, hogy szabadon mászkálhassanak Magyarországon olyan emberek, akikről nem tudni pontosan kicsodák.

A migrációt segítő szervezetek és a külföldről fizetett aktivista csoportok is a konzultáció témái között

Kikérik az emberek véleményét abban is, hogy a migráció folyamatát segítő nemzetközi szervezeteket vonják-e jogi szabályozás alá és büntessék-e az ilyen tevékenységet, valamint hogy pénzügyileg átláthatóvá tegyék-e a belügyekbe beavatkozó fizetett külföldi aktivista csoportokat - mondta. Utóbbira azért van szükség, mert csak így lehet tudni, kinek az érdekében cselekszenek - jegyezte meg.

A munkahelyteremtési támogatások és az adópolitika kérdéseibe is beleszólna Brüsszel

Elmondta azt is, hogy Magyarország jól áll a munkanélküliség kérdésében, jelenleg harmadik helyen van az Európai Unióban, ez pedig a munkahelyteremtés támogatásának köszönhető, amit Brüsszel szintén meg akar tiltani. Mindezeken túl pedig az adók meghatározásának jogát is el akarják vonni Magyarországtól, valamint szabadárassá tennék az energiaárakat, ami azt jelentené, hogy drágább lesz az energia - tette hozzá.

Nagy döntések és küzdelmek várnak Magyarországra a következő időszakban, a küzdelmeket pedig csak akkor tudja a magyar politika sikeresen megvívni, ha érzi az ország támogatását - fogalmazott az államtitkár. Kifejtette, ha az alapvető nemzeti kérdéseket elvonják Magyarországtól, az nem lesz jó a magyar embereknek, a pénzügyi kérdések elvonásával pedig csak a multinacionális cégek járnak jól.

Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, a konzultáció nyomdai költsége nettó 68,1 millió forintba, a postázás pedig nettó 881,5 millió forintba kerül.

Gyorsan szeretné lezárni a CEU ügyét a kormány

A sajtótájékoztatón kérdezték az államtitkárt a felsőoktatási törvény módosításáról és a Közép-európai Egyetem (CEU) helyzetéről is. Tuzson Bence elmondta, hétfőn dönt a parlament arról, hogy napirendre veszi-e a kérdést. Szeretnék, hogy minél gyorsabban lezáruljon az ügy - tette hozzá. Elmondta: a hatályos felsőoktatási törvény most is egyértelműen rendelkezik arról, hogy csak külföldön működő egyetem hozhat létre Magyarországon intézményt. Ez alapján a CEU valóban törvénytelenül működik, mivel valós működést nem fejt ki sem az Egyesült Államokban, sem Magyarországon, csupán szerződése van a Közép-európai Egyetemmel, ami helyette lát el tevékenységet. Ez csalás - jelentette ki az államtitkár.  

Arra a felvetésre, hogy akkor Kovács Zoltán kormányszóvivő is csalással szerzett-e diplomát, azt mondta, sohasem a diák a hibás, a hallgatók elvégezték az egyetemet és ezért megkapták a diplomát. Viszont az egyetem a diploma kiadásának a jogát intézhette csalással - fűzte hozzá.

MSZP: Nem Európát, hanem Orbán Viktort kell megállítani

Nem Európát, hanem Orbán Viktort kell megállítani, Európát utol kell érni - jelentette ki az MSZP alelnöke szombaton sajtótájékoztatón Budapesten.

Gúr Nándor szerint a Fidesznek az ország felemelkedéséről szóló "dumájával" szemben több millió ember számára romlik a helyzet, és nemhogy utolérnénk az Európai béreket, de lassan már a romániai bérek alá csúszunk. Hangsúlyozta, hogy a legjobb demográfiai ösztönzőt az anyagi biztonság és a növekvő bérek jelentenék. Ezzel szemben az a politika, amit a Fidesz, a gazdagok kormánya művel, a "leghatékonyabb fogamzásgátló" Magyarországon - vélekedett az ellenzéki politikus.

Elmondása szerint hét éve romlik az ország versenyképessége, az unió 263 régiójából csupán egy magyar található a középmezőnyben. A többi hat pedig az utolsó egyharmadban helyezkedik el, sőt négyet a 20 legszegényebb között jegyeznek - tette hozzá. Ezt azt is jelenti - mutatott rá Gúr Nándor -, hogy négymillió ember szegénységben él, és még azok fele sem kapja meg a létminimumot a munkájáért, aki dolgozik. Az uniós források nélkül ma 6-7 százalékkal volna alacsonyabb a GDP, és egyharmadnyival kevesebb beruházás valósult volna meg Magyarországon - emelte ki Gúr Nándor a GKI Gazdaságkutató Zrt. adataira hivatkozva.

Bangóné Borbély Ildikó, a párt országgyűlési képviselője a demográfiai helyzetet értékelve hangsúlyozta: ma ott tartunk, hogy az elmúlt hét évben már 78 ezer, vagyis minden hatodik magyar gyermek külföldön született. Ugyanakkor a kormányzat a külföldön születettek számát is beleszámítja a statisztikába, és ezek szerint az elmúlt évben 93 100 magyar gyermek született. Ám azt nem teszik hozzá, hogy közülük 14 ezren külföldön - jegyezte meg. Hozzáfűzte: az elmúlt évben így kevesebb mint 80 ezer gyermek született Magyarországon, ami soha nem látott mélypont a születések számát tekintve - tette hozzá. Mindez az MSZP szerint azt jelenti, hogy a Fidesz családpolitikája megbukott, ugyanis a legnagyobb szegénységi kockázatot ma a gyermekvállalás jelenti Magyarországon. Ezen kíván változtatni az MSZP a Botka László miniszterelnök-jelölt által fémjelzett programjával - jelentette ki az ellenzéki politikus.