Felmérték a lakosok állapotát

Orvostanhallgatók vendégszereplése Kárpátalján

Lázin Miklós András – 2017.03.28. 01:33 –

Négy kárpátaljai település ezerháromszáz lakosának egészségi állapotát vizsgálták a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói egy szűrőprogram keretében – hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában. A fogorvostan-hallgatók szájápolási tanácsokat adtak, a gyógytornászok otthon is elvégezhető gyakorlatokat mutattak meg a lakosoknak.

Rendkívül érdekes feladatban vettek részt a közelmúltban a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói – a diákok egy szűrőprogram keretében négy kárpátaljai település ezerháromszáz lakosának egészségi állapotát vizsgálták. Budai Marcell, a Semmelweis Egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában elmondta, a programban hetven hallgató dolgozott, s az egyetem minden karáról jelentkeztek diá­kok az izgalmas feladatra. A szükséges berendezések egy részét maguk vásárolták, másik részét az egyetemtől kapták kölcsön. Az utaztatásban szintén segített az egyetem vezetése.

Mint a műsorban elhangzott, a munka részeként először kórtörténetet vettek fel, majd vérnyomást, cukorszintet mértek, de ha szükséges volt, akkor végeztek EKG-vizsgálatot, koleszterinmérést, vizeletteszteket is. A fogorvostan-hallgatók szájápolási tanácsokat adtak, a gyógytornászok otthon is elvégezhető gyakorlatokat mutattak meg a szűrésben részt vevő polgároknak, a dietetikusok pedig táplálkozási tanácsokkal látták el az embereket. A magyar lakosság alapvetően örömmel és barátsággal fogadta a fiatalokat.

Veres Márton, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája külhoni programjának vezetője kifejtette, hogy folyamatos az együttműködés köztük és a külföldi partnerek között, a mostani látogatás is ennek volt köszönhető. Külön érdemes felhívni a figyelmet, hogy az eredményeket a hallgatók egyetemi tanulmányaik során kiértékelik, sőt, azokat hosszú távon is megőrzik, így egy-egy páciens esetében hosszabb kórtörténet felállítására is lehetőség nyílik.