Az országos nemzetiségi önkormányzatok képviselői is átveszik megbízólevelüket

A nemzetiségi választás eredménye szombaton vált jogerőssé

önkormányzati választásMH – 2014.10.28. 14:19 –

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a nemzetiségi választáson országos nemzetiségi önkormányzatban mandátumot szerző képviselők is átveszik megbízólevelüket.

Urna

Az október 12-i választáson 2143 települési nemzetiségi önkormányzat, hatvan területi nemzetiségi önkormányzat jött létre, a tizenhárom országos nemzetiségi önkormányzatba 267 képviselőt választottak meg a névjegyzékbe vett választópolgárok.

Délelőtt a német, a horvát, a lengyel, a ruszin és a bolgár nemzetiségi önkormányzatok képviselői vették át, míg délután a szlovén, az ukrán, a roma, a görög, az örmény, a román, a szerb és a szlovák nemzetiségi képviselők, összesen kétszázhatvanheten kapták meg a megbízólevelüket. A megbízóleveleket délelőtt Bozsóki Éva, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökhelyettese és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke adja át, délután pedig Patyi András, az NVB elnöke és Pálffy Ilona. "A választások eredményeképpen önök, mint megválasztott képviselők már nem adott szervezetet, az azt támogató polgárokat képviselik, hanem az országban élő valamennyi, nemzetiségükhöz tartozó választópolgárt" – mondta Bozsóki Éva.

A választás nyomán tizenöt tagú országos önkormányzat alakulhat a bolgár, a görög, a lengyel, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovén és az ukrán nemzetiségnél, huszonhárom tagú a horvát és a szlovák nemzetiségnél, harminckilenc tagú a német nemzetiségnél és negyvenhét tagú a roma nemzetiségnél.