Meglódult a kórházak adóssága

Jobbágyi Zsófia – 2017.03.21. 04:14 –

Megközelíti a kórházak összadóssága a húszmilliárd forintot, a januári növekménnyel ugyanis két hónap alatt 6,5 milliárd forintos többlet keletkezett a tavaly decemberi álláshoz viszonyítva – derült ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból, amelyet a Napi.hu idéz.

Az eddigi kiugróan alacsony növekményekhez képest magas emelkedés ellenére az orvosegyetemek adóssága összességében csökkent, hatszáznegyvenhárommillió forinttal.

A kórházak közti rekordadósok listáját továbbra is a Honvédkórház vezeti, ahol egy hónap alatt kétszáznegyvenmillió forinttal nőtt a tartozásállomány, 1,35 milliárd forintos összadóssággal zárva így a hónapot. A legnagyobb tartozást maguk előtt toló kórházak szokásosan a nagy ellátási területtel bíró intézmények, így az Egyesített Szent István és Szent László Kórház kilencszázharmincegymilliós és a Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet nyolcszázhetvenkétmilliós tartozással.

Az összesítés szerint tíz intézményben több mint százmillió forinttal nőtt egy hónap alatt a tartozás, két ellátóban viszont a csökkenés volt több száz milliós, így a Szegedi Tudományegyetem ötszáztizenkilenc-, a Debreceni Egyetem háromszázhatvanegymillió forinttal csökkentette adósságállományát.