Vizsgálják az orosz szálat

Donald Trump: Demokrata kifogás a beavatkozás

Ulicza Tamás – 2017.03.21. 04:08 –

Az FBI vizsgálatot folytat az amerikai elnökválasztásba történt esetleges orosz beavatkozás kapcsán - jelentette be James Comey, a szervezet igazgatója a képviselőház hírszerzési bizottsága előtt tartott meghallgatásán hétfőn, de további információt nem adott át, mert a vizsgálat még zajlik.

Az igazgató szerint Moszkva kapcsolatban állt a WikiLeaks portállal is, de valószínűleg nem közvetlenül. Comey azt is elmondta, hogy sem az FBI, sem az Igazságügyi Minisztérium semmi bizonyítékát nem találta annak, hogy Donald Trumpot lehallgatták volna a kampány idején, ahogy azt az azóta megválasztott elnök állította. Trump a meghallgatás előtt Twitter-üzeneteiben hamis híreknek nevezte a kampánycsapata és az oroszok közti kapcsolatot, és szerinte a demokraták ezzel a kifogással takaróznak a „szörnyű kampányukért”.

Az elnök kiemelte, hogy a kongresszusnak és az FBI-nak inkább a titkosított információk kiszivárogtatásával kéne foglalkoznia, majd feltette a kérdést: „Miért nem vizsgálják a Clinton-csapat orosz kapcsolatait is?” Vasárnap a kérdés kapcsán Devin Nunes, a Comey-t meghallgató bizottság vezetője is úgy nyilatkozott, hogy nincs bizonyíték a Trump-kampány és Moszkva közötti kapcsolatra.

Az új amerikai kormány jobban igyekszik Pekinggel jó viszonyt kialakítani, mint Oroszországgal – írta az orosz kormánypárti Kommerszant. A lap felhívta a figyelmet, hogy a Trump-adminisztráció szakítani látszik eddigi Kína-ellenes retorikájával. Rex Tillerson ázsiai körútja során Pekingbe is ellátogatott, és végig kerülte a kemény kijelentéseket és kínos kérdéseket, ami a szakértők szerint pálfordulás a korábbi amerikai politikához képest.

Időközben háromnapos látogatásra érkezett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Egyesült Államokba, ahol kedden James Mattis amerikai védelmi miniszterrel és más magas rangú tisztségviselőkkel találkozik, szerdán pedig részt vesz az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció külügyminiszteri szintű ülésén.


„Nácit kiáltanak” a demokraták Gorkára

Demokrata szenátorok kérték az amerikai Igazságügyi és a Belbiztonsági Miniszté­riumtól, hogy vizsgálják meg a Donald Trump mellett tanácsadóként dolgozó Sebastian Gorka múltját, mert felvetődött, hogy a Vitézi Rend tagja lehetett Magyarországon - írja a Háárec. A demokrata szenátorok, az izraeli lap és a történetet elindító Forward magazin is különösebb indoklás nélkül nemzetiszocialista szervezetnek minősítették a Vitézi Rendet, és Gorkát is a nácizmus vádjával illették. Gorka a Tablet magazinnak elmondta: „Sosem voltam a Vitézi Rend tagja, bár alkalmanként használtam a vitézi cím rövidítését, és viseltem apám vitézi jelvényét, hogy tisztelegjek a totalitarianizmus elleni helytállása előtt.”