Javuló együttműködés

Együtt tárgyalt Tokió és Moszkva

Harle Szilvia – 2017.03.21. 04:03 –

A kétoldalú együttműködés erősítésében állapodott meg hétfőn az orosz és a japán védelmi miniszter, hogy hatékonyabban tudjanak reagálni a regionális kihívásokra, és megegyeztek abban is, hogy országaik folytatják a tengeri kutatás és mentés rendszeres gyakorlását.

Egy japán tisztségviselő a két ország külügy- és védelmi minisztereinek tokiói találkozója után azt mondta, a megbeszélésen kényes kérdésekről is szó volt. Inada Tomomi japán védelmi miniszter tiltakozott az ellen, hogy egyre erősebb az orosz katonai jelenlét a Hokkaidó japán főszigettől északra elterülő, vitatott hovatartozású négy szigeten. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig bírálta azt a Japánba telepített rakétavédelmi rendszert, melynek amerikai tulajdonban lévő elemei is vannak, mert úgy véli, az felboríthatja a térség stratégiai egyensúlyát.

Az orosz külügyminisztérium múlt hét péntekre bekérette az izraeli nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen az izraeli légierő és a szíriai kormánycsapatok közt múlt héten kialakult tűzharcra. Ezt Mihail Bogdanov, a moszkvai diplomáciai tárca helyettes vezetője közölte tegnap. Időközben Izrael újabb légicsapást hajtott végre Szíriában hétfőre virradóra – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap. Az izraeli légierő huszonnégy órán belül már másodszor, három napon belül pedig harmadszor csapott le Szíria területén.

A légideszantos erők, a légierő, a légvédelem és a Fekete-tengeri Flotta részvételével nagyszabású orosz hadgyakorlat kezdődött a Krímben – közölte Andrej Szergyukov vezérezredes tegnap. Mindeközben az UNIAN hírügynökség hétfőn arról írt, hogy újabb kísérleti fegyverzeteket teszteltek Ukrajnában, ezúttal két, páncélozott harcjárművekbe beszerelhető fegyverzeteket tartalmazó modult.