Jövő szerdán hivatalosan is indul a Brexit

Őry Mariann – 2017.03.21. 03:58 –

Az Egyesült Királyság uniós nagykövete tegnap tájékoztatta az Európai Tanács elnökét, Donald Tuskot, hogy a brit kormányfő március 29-én küld neki értesítést a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról. Ez a Downing Street közölte tegnap, hozzátéve, hogy a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető tárgyalássorozat számításaik szerint két évig tarthat, tehát a Brexitre végül 2019 márciusában kerülhet sor.

Theresa May brit kormányfő jövő szerdán várhatóan a londoni alsóházban is hivatalos bejelentést tesz a kilépési folyamat elindításáról. Szóvivője szerint London 48 órán belül választ vár az EU részéről, azzal számolnak, hogy a kilépési feltételekről szóló tárgyalássorozat az 50. cikkely aktiválásának bejelentése után „haladéktalanul” megkezdődik.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője tegnap úgy rea­gált, minden készen áll az Európai Unió részéről az Egyesült Királyság kilépéséről szóló tárgyalások megkezdésére. Donald Tusk is közölte, az intézmények készek két napon belül reagálni.