„A Balkántól függ Európa stabilitása”

Orbán Viktor: Történelmi sorsközösség köti össze Magyarországot és a migráció kezelésében kulcsszerepet játszó Macedóniát

Őry Mariann – 2017.03.21. 03:55 –

A migrációról, a térség euroatlanti integrációjáról és a balkáni ország belpolitikai válságáról is egyeztetett tegnap Budapesten Gjorge Ivanov macedón elnök.

aderPéldamutató együttműködés. Áder János és Gjorge Ivanov (Fotó: Nagy Balázs)
Egész Európa stabilitása függ a balkáni helyzettől – mondta Áder János köztársasági elnök macedón partnerével, Gjorge Ivanovval közös tegnapi sajtótájékoztatóján. Az államfő hangsúlyozta, a Balkán stabilitása alapvetően két dolgon múlik: hogy erősödik-e vagy enyhül a Balkánra, így Macedóniára nehezedő migrációs nyomás, továbbá azon, hogy a balkáni országok rendelkeznek-e világos integrációs perspektívával. A migrációval kapcsolatban közölte: köszönettel tartozunk Macedóniának, amiért erején felül teljesít e probléma megoldásában. Ha a migrációs nyomás erősödik, „az EU nem lehet szűkmarkú” Macedóniával, legyen szó technikai, pénzügyi segítségnyújtásról vagy a határon szolgálatot teljesítő katonák létszámának növeléséről. Egy világos integrációs stratégiának és perspektívának stabilizáló ereje lenne Macedóniára és a Balkán egészére – folytatta. Áder János kifejtette: Macedónia szándékai régóta világosak, csatlakozni szeretne az EU-hoz és a NATO-hoz, de a NATO esetében csaknem tíz éve, az EU esetében pedig több mint tíz éve „hitegetjük” az országot. A hitegetés évei után most már az érdemi tárgyalások megkezdésére lenne szükség – mondta.

Az EU és a NATO vezetőinek egyértelmű és világos üzeneteket kell küldeniük Macedóniának, olyan perspektívát, amellyel nem blokkolják, hanem segítik a csatlakozást, hozzájárulva a meglehetősen frusztrált közhangulat javításához – erősítette meg Áder érvelését Ivanov. Hangsúlyozta, Macedónia és Magyarország együttműködése példa arra, hogy miként kell egy uniós tagállamnak és egy csatlakozni vágyó országnak a kapcsolatát alakítania. Magyarországban olyan partnert és barátot tisztelhet Macedónia, amely mindig önzetlenül támogatta az ország erőfeszítéseit, hogy megfékezze az illegális migrációt – hangoztatta. A belpolitikai helyzetről szólva elmondta, évek óta húzódik a válság, a legutóbbi előre hozott választások óta pedig csak fokozta a problémákat, hogy idegen államok próbálnak beavatkozni a belpolitikába. Ivanov ezzel kapcsolatban arra is kitért, hogy ha a nemzetközi közösség nem ítéli el a Tirana Platformot – azaz az albán kisebbségi pártok követeléseit a kormány támogatásához – az láncreakciót indíthat el a térségben.

Gjorge Ivanovot délután a kétoldalú kapcsolatok erősítése mellett Macedónia euroatlanti integrációjáról is egyeztetett Orbán Viktor kormányfővel, aki hangsúlyozta: történelmi sorsközösség köti össze Magyarországot és Macedóniát, s rendkívül nagyra értékeli a macedón segítséget, amelyet az ország Európa védelméhez nyújt a balkáni migránsútvonal zárva tartásával.


Röviden. A cél, hogy el se induljanak Afrikából

-  Európa és Afrika közös feladatának nevezte Marco Minniti olasz belügyminiszter a Rómában hétfőn. a migrációról tartott miniszteri értekezleten annak elérését, hogy a bevándorlók tömegei el se induljanak Afrikából Európába. A dokumentum elsőrendűnek nevezi az embercsempészekkel szembeni közös fellépést, az afrikai államoknak erre szánt megfelelő eszközökkel és technológiával, és ezzel egy időben a migrációt kiváltó okok megszüntetését a kiinduló országok gazdaságának fellendítésével.

- Líbia nyolcszázmillió eurós segélycsomagot követel a partjairól induló migránsok hullámának leállítására az Európai Uniótól és Olaszországtól - írta a Corriere della Sera című olasz napilap hétfőn a Rómában zajló Európa-Afrika miniszteri találkozóhoz időzítve. A napilap az Olaszország és Líbia között február 2-án aláírt migrációs megállapodás részleteit hozta nyilvánosságra.

-  A migrációs nyomás csökkentése érdekében kifejtett tevékenységének támogatására 12,2 millió euró (mintegy 3,8 milliárd forint) értékű gyorssegélyt juttat Olaszországnak az Európai Bizottság. A testület hétfői tájékoztatása szerint az uniós sürgősségi támogatás az olasz parti őrség munkáját segíti. A hozzájárulás által a szolgálat erősíteni tudja határőrizeti tevékenységét és tovább tudja növelni a tengeren folytatott életmentő munkáját.

- Szlovénia pénzügyileg és létszámban is jól felkészült egy esetleges újabb migránsáradat kezelésére – mondta Miro Cerar szlovén kormányfő hétfőn a ljubljanai parlamentben. A politikus azt hangoztatta, hogy országa 2015 végén és 2016 elején is sikeresen kezelte a túl nagy sebességgel beáramló tömegeket. A szlovén kormányfő beszámolt arról, hogy jelenleg a rendőrök a zöldhatáron feltartóztatják és visszaküldik azokat a migránsokat, akik illegálisan akarnak belépni az országba. Szavai szerint ezért gyakorlatilag Szlovéniából nem jutnak tovább a bevándorlók más nyugat-európai államba.