„Erdogan elnök átlépett egy határt”

Berlin elfogadhatatlannak nevezte a török államfő vasárnapi kijelentéseit

Harle Szilvia – 2017.03.21. 03:53 –

A török népszavazáshoz fűződő németországi kampányesemények engedélyezésének felülvizsgálatával fenyegette meg Angela Merkel tegnap Törökországot, miután vasárnap Recep Tayyip Erdogan török elnök „náci praktikák” bevetésével vádolta meg a német kancellárt.

Abe Sindzó japán miniszterelnök tegnapi németországi látogatásán Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatót Hannoverben, ahol egyaránt hangsúlyozták: támogatják, hogy mihamarabb létrejöjjön egy szabadkereskedelmi egyezmény Japán és az Európai Unió között. Merkel a tájékoztatón Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi, Németországot „náci praktikák” bevetésével vádoló kijelentései után azzal fenyegette Ankarát, hogy felülvizsgálja a török népszavazáshoz fűződő németországi kampányesemények engedélyezését. A Passauer Neue Presse című lap tegnapi számában Sigmar Gabriel német külügyminiszter reagált a török elnök kijelentéseire, melyeket megdöbbentőnek nevezett. „Türelmesek vagyunk, de nem hülyék” – húzta alá a politikus, hozzátéve, hogy világosan tudatta török kollégájával, hogy „itt most átléptek egy határt”. Ugyancsak hétfőn elfogadhatatlannak nevezte Erdogan kijelentéseit a német kormány szóvivője. Ulrike Demmer hangsúlyozta, Ankarának vissza kellene venni ebből a retorikából, és elejét kellene vennie a két ország közötti viszony megromlásának. A német kormányszóvivő arra nem utalt, hogy bármilyen szankciót fontolgatnának Törökországgal szemben, jóllehet Németországban ennek lehetőségét már többen felvetették. Martin Schäfer német külügyi szóvivő szerint ha Berlin ugyanabban a hangnemben reagálna, azzal kizárólag a török elnök érdekeit szolgálnák.

A Nézőpont Csoport vezérigazgatója az M1 aktuális csatornának vasárnap azt nyilatkozta, Németország és a német Európa-politika is nagyon megváltozhat, ha Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) frissen megválasztott elnöke vezeti. Mráz Ágoston Sámuel szerint az SPD kongresszusán elmondott Martin Schulz-beszédből ízelítőt kaptunk arról, hogy mit jelentene pontosan Magyarországnak, ha ezentúl baloldali többségű kormány vezetné Németországot. Kiemelte, Schulz kétszer is megemlítette hazánkat, egyszer a sajtószabadságot féltette, a másik esetben pedig a kötelező kvótát a szolidaritás jegyében emlegette, mondván, a kelet-közép-európai államok olyan sok pénzt kapnak, hogy a kötelező kvóta alól sem húzhatnák ki magukat.