Fej fej mellett Macron és Le Pen

A Nemzeti Frontnak lehetnek még tartalékai a bizonytalanok körében

Ulicza Tamás – 2017.03.21. 03:44 –

A francia elnökválasztás előtt a Le Figaro legújabb felmérése szerint a centrista Emmanuel Macron és a Nemzeti Frontot vezető Marine Le Pen már fej fej mellett állnak az élen.

A két politikus huszonhat-huszonhat százalékot kapna az első körben, őket követi a jobbközép Francois Fillon tizenhét százalékkal, a szocialista Benoit Hamon és a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon pedig tizenkét-tizenkét százalékot ért el a felmérésen. Tegnap este lapzártánk után ért véget a jelöltek televíziós vitája, amint arra a France24 portál rámutatott, bár tizenegyen indultak a választáson, csak az öt „vezető” jelölt vehetett részt a vitán.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Bild am Sonntag lapnak adott interjúban kijelentette: „Az Európai Unió túléli majd Le Pent, mert nem lesz belőle elnök.” Marine Le Pent sokan nem tartják esélyesnek a végső győzelemre, de lehetnek rejtett tartalékai. „Már sokszor mondtam, hogy megteszem, de még sosem volt meg hozzá a bátorságom, de talán eljött az ideje” – mondta a Nemzeti Frontra szavazásról Christian Pignol zöldséges a The New York Timesnak (NYT). „Sokan félnek megtenni, de már minden mást megpróbáltunk az elmúlt harminc-negyven évben. Talán ez a megoldás” – tolmácsolta a NYT-nak a dél-franciaországi emberek gondolatait Pignol. „Nem gondolom, hogy megválasztanák Le Pent, de már nem lehetetlen” – mondta Joel Gombin, a Nemzeti Fronttal foglalkozó szakértő a NYT-nak.


Kábítószert fogyasztott a párizsi támadó

Alkoholt és kábítószert is találtak a boncoláskor annak a férfinak a szervezetében, aki szombaton rátámadt a párizsi Orly repülőtéren őrködő egyik katonára - jelentette vasárnap az AFP francia hírügynökség. A harminckilenc éves francia Ziyed Ben Belgacem vérében literenként 0,93 gramm alkoholt mutattak ki, emellett kokain és kannabisz nyomait is megtalálták. A férfi többszörösen visszaeső bűnöző volt, a hatóságok szerint a börtönben radikalizálódott, szélsőséges muzulmán nézetek befolyása alá került. Apja viszont azt mondta, fia nem volt vallásos, viszont rendszeresen ivott és füvezett. Hétfőn délelőtt bombariadó miatt kiürítették a pénzügyi visszaélésekkel foglalkozó párizsi ügyészség épületét - közölték rendőrségi források, akik hozzátették, egy névtelen telefonáló riasztotta a rendőrséget azzal, hogy bomba van a pénzügyi részlegen. A tűzszerészek és a rendőri erők átvizsgálták az épületet, ahol nem találtak robbanóeszközt, ezért a riadót két órával a riasztás után feloldották.
(HSZ)