Vizsgálat alatt az árverezések

Javaslatokat is tehet a munkacsoport, ha a végrehajtási törvény módosítása káros a bankszektorra

Topolay Gábor – 2017.03.21. 03:04 –

Munkacsoportot alakít a kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, hogy közösen megvizsgálják: milyen hatást gyakorol a bankszektorra a nem teljesítő adósok ingatlanának legalább becsértéken történő értékesítése.

10ografEgyüttműködésről állapodott meg a magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), és felállítanak egy munkacsoportot, amelynek célja, hogy megvizsgálja a nemrég módosított, bírósági végrehajtásról szóló törvény bankszektorra gyakorolt hatását. A munkacsoport az esetleges negatív hatások enyhítésére javaslatokat is készít – írta a távirati iroda. Tegnapi közleményében az EBRD emlékeztetett: a kormány 2015-ben szándéknyilatkozatot tett, hogy „a makrogazdaság stabilitásának megteremtése érdekében elősegíti a biztos és kiszámítható gazdasági környezet megteremtését”, ennek keretében megígérte, hogy nem vezet be további korlátozó intézkedéseket a lakásárverezésekre és kilakoltatásokra. A bank felidézte, hogy „a megállapodás sikeres végrehajtása pozitív hatással volt a gazdasági fejlődésre és erősítette a helyi bankszektort”.

Az Országgyűlés azonban két hete elfogadta, hogy az eddigieknél szigorúbb feltételek mellett, az ingatlan becsértékének száz százalékán lehet ezentúl árveréseket tartani, majd egyévnyi sikertelen árverezés után lehet a kikiáltási árat kilencven százalékra ereszteni. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője akkor úgy fogalmazott: azokat próbálta a parlament segíteni, akik elvesztik az otthonukat és a felvett hitelt még ezután is törleszteniük kell. A bankszövetség még az elfogadás előtt reagált a KDNP-s javaslatra, hangsúlyozta, hogy az adminisztratív módon megemelt kikiáltási ár időben akár jelentősen elhúzhatja az eljárást, a vevő megtalálását, ezalatt a késedelmi kamatok tovább növelik a tartozást.

Az EBRD tegnapi közleményében nem említette, hogy a törvénymódosítás ellentétes volna a kormány korábbi szándéknyilatkozatával, csak annyit, hogy vizsgálják a lehetséges hatásokat. Palkó István, a Portfólió elemzője banki forrásokra is hivatkozva úgy fogalmazott: kontraproduktív, sőt kifejezetten káros a módosítás, amely csak a becsértékükön vagy afölött engedi árvereztetni a régóta nem fizető jelzáloghitelesek ingatlanát, mivel az eljárások meghosszabbodása az adósokat és a hitelezőket is kedvezőtlen pozícióba hozná. Soltész Miklós, az indítványozó KDNP alelnöke szerint viszont a becsértéken történő értékesítéssel biztosítható, hogy az adósnak az árverezés után nem marad fenn tartozása, tehát „tiszta lappal” kezdheti újra az életét.