Élelmiszerügy: elfogadhatatlan a kettős mérce

Putsay Gábor – 2017.03.21. 03:01 –

Vizsgálják még az illetékes hatóságok azokat az élelmiszereket, amelyeket itthon és a nyugati piacokon is ugyanazon termékként árulnak a nagy élelmiszergyártók, de nem azonos minőségben.

Várhatóan jövő héten lesz eredménye annak a száz termékre kiterjedő vizsgálatnak, amelyben a Magyarországon, Ausztriában és több nyugat-európai országban forgalmazott azonos élelmiszerek minőségét ellenőrzik – jelentette be tegnap Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az Országgyűlés gazdasági bizottságában. Az államtitkár elfogadhatatlannak és felháborítónak nevezte, hogy a nagy élelmiszergyártók kettős mércét alkalmaznak a nyugati és a kelet-közép-európai emberek számára forgalmazott élelmiszerek minőségénél, és becsapják a vásárlókat. A kormány kiáll a magyar vásárlók érdekei mellett – közölte a távirati iroda Zsigó Róbert beszámolója szerint.

Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy a február 20. óta tartó átfogó vizsgálatban érintett termékek közé tartoznak a fűszerek, alkoholos, alkoholmentes italok, konzervek, fagyasztott termékek, édességek, tejtermékek. Részben laboratóriumi, részben jelölési vizsgálat zajlik, ahol az árakat is összehasonlítják majd. Emlékeztetett: a 2014-ben végzett, huszonnégy termékpárra kiterjedő vizsgálat tárta fel, hogy ugyanazon áruházláncok azonos termékei többségében silányabb minőségűek voltak Magyarországon, mint Ausztriában.

Bánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke sajtótájékoztatón hangsúlyozta: támogatják a kormány törekvéseit az ügy tartós megoldása érdekében. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az érintett cégek gyengébb minőségű termékeket forgalmaznak ezeken a piacokon. Hozzátette: támogatják azt is, hogy a kormány a kérdést Szlovákiával közösen az Európai Bizottság elé vitte.