Négyszázezer horgász a vizeken

Több mint félmilliárd forint jut évente a halgazdálkodásra, fejlesztik a Balaton, a Tisza-tó és a Soroksári-Duna élőhelyeit is

Vöő György – 2017.03.21. 02:55 –

Cél a halfogyasztás növelése, évente mintegy hat kilót fogyasztunk fejenként - hangzott el a halak napján. A szakmai szervezetek növelnék az őshonos fajok számát a hazai vizekben.

Magyarország költségvetésében évente csaknem 515 millió forint áll a hal ágazat rendelkezésére - mondta az agrárminiszter az idén először megrendezett halak napján, egy budapesti tanácskozáson. Fazekas Sándor hozzáfűzte: az új halgazdálkodási törvény 2014-től  szabályozza a halgazdálkodásból és a horgászatból keletkező állami bevételek felhasználását. A tárcavezető kitért arra, hogy a halgazdálkodási vízterületek hasznosításában a horgászat elsőbbséget élvez. Fejlesztik a Balaton, a Tisza-tó és a Ráckevei (Soroksári)-Duna halas élőhelyeit, támogatják a kecsege és széles kárász visszatelepítési programot, a hazai őshonos halállományokat veszélyeztető nagy kárókatona gyérítését is, de halászati őrzést segítő eszközöket is beszereznek.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: cél a jelenlegi, fejenként évi 6,2 kilogrammos halfogyasztás növelése, amit a halhús kezdeményezett áfacsökkentése ösztönözhet.

Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnöke jelezte: a jövő évre vonatkozó, várhatóan áprilisban az Országgyűlés elé kerülő költségvetési törvénytervezet alapján valószínű, hogy a hal áfacsökkentését 2018. január elsejétől meg lehet lépni. A Mohosznak több mint négyszázezer tagja van, a horgászok évente csaknem tízezer tonna halat fognak ki a vizekből. Szűcs Lajos a Magyar Hírlap kérdésére azt mondta: az orvhalászat egyre inkább visszaszorulóban van, visszatartó erő, hogy orvhalászatért akár kétéves börtönbüntetés is kiszabható. Hozzátette: sok halőr lépett szolgálatba. A horgász egyesületek megkapták a természetes vizek kezelői jogát, így felelőséggel tartoznak azért, hogy ott rend legyen.
Az Állami Halőr Szolgálat adatai szerint tavaly csaknem tízezer ellenőrzést végeztek, háromszázötvennégy jegyzőkönyvet készítettek el, ötven orvhalászt értek tetten, hétmillió forint halvédelmi bírságot szabtak ki. Összesen kétszáznegyvenhárom halboltot, éttermet ellenőriztek, tíz-tizenöt százalékukban találtak szabálytalanságot, ötszáz kiló igazolatlan eredetű halat megsemmisítettek.

A konferencián a Mohosz és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) együttműködési megállapodást írt alá. Németh István, a Mahal elnöke megjegyezte: az egyezség értelmében a két szervezet közösen lép fel az ágazat érdekében, például a magyar őshonos halfajok szerepének növeléséért.