Bőny: szakértőkre vár az ügyészség

Egyelőre nem tudni még, mi alapján foglalt állást biztosan a hatóság és a sajtó egy része a tavalyi rendőrgyilkosság ügyében

Csibra Tibor – 2017.03.21. 02:18 –

Az egyesített igazságügyi orvos- és fegyverszakértői vélemények elkészültére vár továbbra is az ügyészség a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében, így egyelőre nincs egyértelmű állásfoglalás arról, hogy ki okozhatta a szélsőséges Győrkös Istvánhoz házkutatásra érkezett nyomozók vezetőjének halálát.

Nem készültek még el a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében az év elején elrendelt egyesített orvos- és fegyverszakértői igazságügyi szakértői vélemények – közölte lapunk kérdésére Nagy Andrea. Az ügy vizsgálatát vezető Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivőjének beszámolója szerint a testület a jelentések megérkezése után számol majd be azok részleteiről.

Lapunk értesülései szerint a szakértői vélemények tartalmának ismerete nélkül értelmetlennek azok a sajtóban a közelmúltban megjelent találgatások, amelyek egy része már tényként kezelte, hogy biztosan a bűncselekménnyel gyanúsított szélsőséges hungarista, a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezet alapítója, Győrkös István fegyveréből származó lövedék végzett novemberben Bőnyben a Nemzeti Nyomozó Iroda egyik tisztjével. A szakértők jelentésének elemzése előtt nem jelenthető ki, hogy milyen és melyik fegyverből származott a Pálvölgyi Péterrel végző lövés, ahogy az sem, hogy a Győrkös gépkarabélyából kilőtt lövedéken megtalálták az áldozat genetikai mintáját.

Győrkös István védője lapunknak korábban elmondta, hogy az elsődleges szakértői vélemények alapján nem lehetett egyértelműen azt állítani, hogy a gyanúsított lőtte le a rendőrt, mert az igaz, hogy tüzelt, de eközben ellenkező irányba lőtt, mint ahol az áldozat tartózkodott. Takács Zoltán beszámolója szerint védence az­után nyitott akaratlanul tüzet, hogy Győrkös haslövést kapott, és összeesett. A védő beszámolója alapján a hazai sajtóban megjelent az a teória, hogy Pálvölgyi Péter baráti tűz miatt veszítette életét. A KNYF néhány hete ezekre reagálva közölte, hogy egy belső vizsgálat adatai szerint kizárható, hogy a tűzharcban részt vett rendőrök valamelyikének fegyveréből származhatott a végzetes lövés. A KNYF akkor nem részletezte, hogy mire alapozták a belső vizsgálat eredményét, Nagy Andrea viszont a találgatások idején jelezte lapunknak: az említett, egyesített orvos- és fegyverszakértői vélemény várhatóan pontot tesz a vita végére, és ha a jelentések elkészültek, a hatóság részletesen beszámol azok tartalmáról, ami információink szerint még márciusban megtörténhet.