Tovább terjed a kanyaró Romániában

Magyarországot nem fenyegeti járványveszély

M. Orbán András – 2017.03.21. 02:04 –

Elérte a háromezer-nyolcszázat a kanyarós megbetegedések száma Romániában a betegség tavalyi megjelenése óta. Nincs újabb halálos áldozat, a szomszédos országban oltási kampánnyal igyekeznek megállítani a fertőzéseket. Itthon továbbra sincs járványveszély.

Tovább terjed a kanyarójárvány Romániában, az elmúlt hetekben több százzal nőtt azoknak a megbetegedéseknek a száma, amelyeknél igazolták a vírus jelenlétét. Március 10-ig még alig háromezer-ötszáz, bő egy hét múlva pedig már további háromszáz új esetet regisztráltak, a számokat hetente frissítik.
A betegség eddig tizenhét áldozatot követelt délkeleti szomszédunknál, miközben a vírus Románia negyven megyéjéből harminchétben megtalálható már. Vakcinából ott sincs hiány. Korábban írtuk, a korai immunizálásra a fertőzések megállítása miatt van szükség, az uniós országokban a védekezőképesség biztosítására tizennégy-tizenöt hónapos korukban kapják az első vakcinát a kisgyermekek, az olthatóság alsó korhatárát csak akkor szállítják lejjebb, ha például azt egy komoly járvány indokolja.

Itthon 1969 óta kötelező a védőoltás, ennek ellenére 1989-ben még volt egy járvány, azonban amióta a mumpsz és rubeola elleni anyaggal kombinált vakcinát használják, és iskolás korban emlékeztető oltást is adnak, lényegében csak behurcolt esetekkel találkoztak a szakemberek. Ezt mutatja az 1996 és 2015 közötti éveket vizsgáló összesítés is, amely szerint 1997-ben és 1998-ban fordult elő a legtöbb – huszonnégy, illetve huszonhárom – eset, de az elmúlt tizenöt évben itthon gyakorlatilag nem bukkant fel a kanyaró annak ellenére sem, hogy öt évvel ezelőtt Ukrajnában volt egy, a romániainál kisebb méretű járvány. Ebben szerepet játszhat az is, hogy nálunk más országokkal ellentétben nem voltak nagyobb oltásellenes kampányok.


Az oltásellenesség miatt pusztít a kór Erdélyben
5 perces interjú: Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke

– A romániai kanyarójárvány újabb megbetegedései kapcsán mire számíthat itthon az a felnőtt, aki nincs beoltva és valahogyan elkapja a vírust?

– Nem valószínű, hogy ilyesmi előfordulna. 1969 óta mindenki legalább egy védőoltást kapott, akik pedig a hatvanas években vagy korábban születtek, a bárányhimlőhöz hasonlóan a kanyarón is átestek, és ezáltal szereztek védelmet. Aki egy vakcinát kapott és mégis megbetegedne, annál enyhe lefolyású a betegség, viszont ugyanúgy tovább adhatja.

– Mennyire vannak biztonságban azok, akik 1989 előtt születtek és még a régi típusú vakcinával oltottak, de iskolás korukban kaptak emlékeztető oltást?

– Mindenki teljes biztonságban van azok közül, akik már kétszeres védelemben részesültek.

– Az elmúlt húsz évben, az áttekintő összegzés szerint nagyon kis számban bár, de előfordultak megbetegedések, a legtöbb 1997-ben és 1998-ban.

– Magyarországon 1989-90-ben volt utoljára kanyarójárvány. Utána a vakcina lecserélésével és a kétszeres oltással ez a betegség eltűnt hazánkból.

– A romániai járvány kitörésében szerepe lehet az itthon nem tapasztalt oltásellenes kampányoknak?

– Igen , mert az oltatlanok arányának növekedésével a közösségi védelem is megszűnik.