Mogherini aggódik a külföldre szánt amerikai segélyek tervezett csökkentése miatt

A főképviselő védelmébe vette az EU és Irán közt 2015-ben létrejött nukleáris megállapodást

MH/MTI – 2017.03.20. 21:13 –

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője aggodalmának adott hangot hétfőn amiatt, hogy a Donald Trump vezette amerikai kormányzat a külföldre szánt amerikai segélyek jelentős csökkentésére tett javaslatot.

Federica Mogherini Washingtonban egy nemzetközi konferencián úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok tervezett lépése destabilizálni fogja a világ nagy részét, továbbá ártani fog az amerikai nemzetbiztonságnak. Trump a külügyi tárca költségvetésének 28 százalékos csökkentését javasolta, ami a külföldi segélyezések és az ENSZ-nek juttatott források jelentős visszafogását is jelentené.

Mogherini egyúttal védelmébe vette az Iránnal 2015-ben kötött - és Trump által élesen bírált - nukleáris megállapodást. Rámutatott, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) már ötször megerősítette, hogy Irán tartja magát a nukleáris tevékenységének korlátozását célzó atomalkuban foglaltakhoz. Szerinte Iránt másképp nem lehet visszatartani attól, hogy nukleáris fegyvereket fejlesszen. Mogherini kizárta a megállapodás újratárgyalásának lehetőségét.