Berlin tiltakozik Erdogan náci vádjai ellen

Kományszóvivő: Törökországnak vissza kellene venni ebből a retorikából

MH/MTI – 2017.03.20. 12:51 –

Elfogadhatatlannak nevezte hétfőn a német kormány szóvivője, hogy a török államfő "náci praktikák" bevetésével vádolta meg Angela Merkel német kancellárt.

A nácizmussal való összehasonlítás bármilyen formában elfogadhatatlan - szögezte le Ulrike Demmer sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy Törökországnak vissza kellene venni ebből a retorikából, és elejét kellene vennie annak, hogy megromoljon a két ország közötti viszony.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi televíziós beszédében az ellen tiltakozott, hogy Németországban több helyütt betiltották a török népszavazási kampányeseményeket. "Nem szeretik, amikor náciként kezelik őket. Ilyenkor szolidaritásukat hangoztatják. Főleg Merkel hajlamos erre" - fejtegette a török elnök, majd így szólította meg a német kancellárt: "Náci praktikákhoz folyamodsz? És kik ellen veted be őket? Németországi török állampolgár testvéreim és minisztertestvéreim ellen".

A német kormányszóvivő arra nem utalt, hogy bármilyen szankciót fontolgatnának Törökországgal szemben, jóllehet Németországban ennek lehetőségét már többen felvetették.

Martin Schäfer külügyi szóvivő azt mondta: Berlin igyekszik visszafogottan reagálni ezekre az esetekre, mert úgy vélik, "minél keményebb választ adnak, annál inkább felerősítik a török elnök által követett taktikát". A szóvivő szerint ha Németország ugyanabban a hangnemben reagálna, azzal kizárólag a török elnök érdekeit szolgálnák. 

A német kormány azon a véleményen van, hogy Erdogan ezekkel a provokatív kijelentésekkel próbálja mozgósítani a választóit, különösen a Németországban élő török közösségek köreiben az április 16-i népszavazás előtt. Az elnöki rendszer bevezetéséről szóló törökországi referendum miatt az utóbbi időben Ankarának kiélezett konfliktusai voltak több európai uniós tagállammal is. Több ország magára haragította Törökországot azzal, hogy nem engedélyezte, hogy török politikusok kampányrendezvényeket tartsanak a helyi török közösségek előtt.

Merkel: Törökország hagyjon fel a náci praktikák emlegetésével

A német kancellár hétfőn ismét felszólította a török politikusokat, hogy hagyjanak fel a "náci praktikák" emlegetésével, és leszögezte, hogy a berlini kormány a jövőben is betilthatja a Németországban tervezett török kampányrendezvényeket, ha a politikusok nem alkalmazkodnak a német törvényekhez. A kormány egyre csalódottabb amiatt, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök "náci módszerek" alkalmazásával vádolja Németországot az elnöki rendszer bevezetéséről szóló törökországi referendumhoz támogatást kereső gyűlések betiltása miatt. "Továbbra is érvényben van az a követelésem, hogy Törökország hagyja abba az összehasonlítgatásokat a nácizmussal és ebben nincs ha és de" - mondta Merkel a sajtónak a világ legnagyobb informatikai szakkiállítását, a hannoveri CeBIT-en.

"Sajnos azt tapasztaljuk, hogy ezek az összehasonlítgatások nem szűnnek meg, Nem fogjuk eltűrni az összes tabu megsértését" - tette hozzá. A kancellár emlékeztetett arra, hogy a német külügyminisztérium a napokban szóbeli jegyzékben "félreérthetetlenül" figyelmeztette Ankarát, hogy a török politikusok csak akkor szólalhatnak fel Németországban, ha tartják magukat az ország törvényeihez, amelyek kifejezetten tiltják a kormány rosszindulatú becsmérlését. Ha a törvényeket megsértik, "a német kormány fenntartja magának a jogot arra, hogy meghozza a megfelelő intézkedéseket, beleértve a rendezvények jóváhagyásának felülvizsgálatát is" - mondta.

A szokásos sajtótájékoztatóján Merkel szóvivője is kijelentette, hogy "a nácikkal való összehasonlítás bármilyen formában elfogadhatatlan".

Kurtulmus: Az európai országok antidemokratikusak Törökország irányában

A török miniszterelnök-helyettese szerint az európai országok antidemokratikusak Törökországgal szemben, és az álláspontjuk a saját értékeikkel és az emberi jogokkal is ellentétben vannak, Numan Kurtulmus ezt egy élőben közvetített sajtótájékoztatón beszélt Ankarában, hétfőn. Kirohant a német hírszerzés vezetője ellen is, aki a hét végén azt mondta, hogy Ankara nem szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy egy az Egyesült Államokban élő muzulmán hittudós állt volna a tavaly júliusi puccskísérlet mögött. Kurtulmus szerint ez elfogadhatatlan állítás.

A politikus kifogásolta azt is, hogy a német sajtó túl sok teret szentel a törökországi eseményeknek, mert szerinte ezzel beavatkozik a török belügyekbe. Azt, hogy a török elnök "náci praktikák" alkalmazásával vádolta meg a német kancellárt, azzal magyarázta, hogy Ankara aggódik európai barátai jövőjéért. Mint mondta, reméli, hogy emlékezni fognak a véres múltjukra, és nem esnek a nácizmus csapdájába. Kijelentette azt is, hogy az európai országoknak többet kell tenniük a rasszizmus ellen.

Más témákról szólva leszögezte, hogy Törökország nem engedi meg a "terror" uralmát Észak-Szíriában, amivel az ottani kurd önvédelmi erők (YPG) térhódítására utalt.