Újabb izraeli légicsapás Szíriában

Oroszország megegyezett a kurdokkal

MH/MTI – 2017.03.20. 09:40 –

Izrael újabb légicsapást hajtott végre Szíriában hétfőre virradóra - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap a szíriai médiára hivatkozva.

Az izraeli légierő 24 órán belül már másodszor, három napon belül pedig harmadszor csapott le Szíria területén. A szíriai média meg nem erősített jelentése szerint hétfő hajnalban az izraeliek több célpontot is támadtak a szíriai-libanoni határ mentén. Egyes híradások szerint a légitámadások szíriai katonai létesítmények és a Hezbollah libanoni radikális síita szervezetnek szánt fegyvereket szállító konvoj ellen irányultak.

Moszkvában bekérették az izraeli nagykövetet
Az orosz külügyminisztérium bekérette az izraeli nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen az izraeli légierő és szíriai kormánycsapatok között a múlt héten kitört tűzharcra - közölte hétfőn Mihail Bogdanov, a moszkvai diplomáciai tárca helyettes vezetője. Bogdanov elmondta, hogy az orosz fél a pénteken megtartott megbeszélésén aggodalmát fejezte ki Gary Koren nagykövetnek.

Előzőleg, vasárnap egy izraeli drón megölte a damaszkuszi vezetéshez hű milícia egyik tagját, pénteken pedig négy izraeli vadászbombázó légicsapásokat hajtott végre Szíriában. 

Külföldi források szerint az izraeli hadsereg az utóbbi években számos légicsapást hajtott végre Szíria légterében a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányok ellen, de az izraeli hadsereg első ízben a múlt pénteken erősítette meg ezt, noha korábban sem cáfolta ezeket az állításokat.

Oroszország megegyezett a kurdokkal katonai támaszpont felállításáról 
Oroszország megegyezett a szíriai kurdokkal katonai támaszpont felállításáról Szíria északkeleti részén, amelyet a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd szervezet tart ellenőrzése alatt - adta hírül hétfőn a kurd milícia szóvivője. 

A megállapodás szerint a bázison az YPG harcosai orosz kiképzést kapnak a terrorizmus elleni harc jegyében. A maga nemében első ilyen megállapodást vasárnap kötötték, és már érkeztek is orosz katonák Afrin tartományba, Dzsandariszba csapatszállító- és páncélozott járművekkel a tervezett támaszpont környékére - áll a szóvivő írott nyilatkozatában. 
A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy a megállapodást Törökország valószínűleg nem nézi jó szemmel, mivel Ankara a Népvédelmi Egységekre úgy tekint, mint az általa terrorista szervezetnek bélyegzett Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) részére, és a török-szír határ mentén támadást indított, hogy megakadályozza az YPG további térnyerését. 
Orosz forrásból mindezt egyelőre nem erősítették meg. 
Dzsandarisz közel van a török határhoz. A települést nemrégiben török tüzérségi támadás érte.

Visszafoglalta a hadsereg a lázadók által elfoglalt területeket Damaszkuszban

Heves ellentámadást indított hétfő reggel Damaszkuszban a szíriai hadsereg a lázadók ellen, és visszafoglalta mindazokat a területeket, amelyeket a vasárnapi harcokban elvesztett - közölte a hadsereg egyik parancsnoka és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A szíriai főváros északkeleti részében - Dzsobár és al-Kabún negyedekben - továbbra is tartanak az összecsapások a kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező OSDH szerint.

A hadsereg közlése szerint vasárnap a korábban an-Núszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah es-Sám nevű fegyveres csoport és a vele szövetséges milíciák indítottak offenzívát három öngyilkos merénylettel Dzsobár negyedben, és több épületet is elfoglaltak a kormányerőktől. A szíriai állami televízió hétfőn már azt jelentette, hogy a hadsereg visszaszerezte az ellenőrzést a lázadók által elfoglalt területek felett. A lázadók még mindig ellenőrzésük alatt tartanak egy jelentős méretű, sűrűn lakott enklávét a Damaszkusztól keletre fekvő Kelet-Gútában, illetve néhány negyedet a főváros déli, keleti és északkeleti részében.