Többtucatnyi időközi választás lesz

Két településen a polgármesterek méltatlansága miatt írtak ki voksolást

Baranya Róbert – 2017.03.20. 01:17 –

Összesen harminchárom településen tartanak az elkövetkező hetekben-hónapokban időközi önkormányzati választásokat az országban. A hétvégén a Csongrád megyei Nagylakon választottak polgármestert és Szarvason egyéni önkormányzati képviselőt.
Számos településen kell haláleset vagy lemondás miatt újraválasztani a polgármestert, és több helyen feloszlatta magát a önkormányzat, így egyben képviselő-testületet is választanak a szavazópolgárok. Külön érdekességnek számít Gyömrő és Kisléta, ahol a polgármesterek méltatlansága miatt kell új településvezetőt választani. Gyenes Leventét és Madácsi Imrét is köztörvényes bűncselekmények miatt ítélte el a bíróság, ennek ellenére azóta egyszer már újraválasztották őket. Mindkettőjükkel szemben az illetékes kormányhivatal kezdeményezett pert a méltatlanság kimondása érdekében, miután a két település képviselő-testületei ezt nem tették meg.

Szintén sajátos helyzet alakult ki Zuglóban, ahol a szocialista Sápi Attila eltűnése miatt kell időközi, egyéni képviselőválasztást tartani április 23-án.

A képviselő több mint egy éve nem került elő, így nem vett részt a testületi üléseken, ami mandátumának elvesztését eredményezte. A fővárosban még a VIII. kerületben tartanak majd időközi választást az egyik fideszes képviselő lemondása miatt szintén április végén.