Meghalt Chuck Berry, a rock and roll atyja

A zenésztől Bruce Springsteentől Mick Jaggerig sztárok sora búcsúzott

OZ – 2017.03.20. 00:54 –

Életének 91. évében, szombaton elhunyt Chuck Berry, a rock and roll atyja. Missouri államban, St. Louis városában született 1926. október 18-án, nagyszülei még rabszolgák voltak.

Chuck Berry 20170320 (Fotó: Reuters - Eric Gaillard)

Apja már megbecsült ácsként dolgozott, anyja pedig azon fekete nők egyike volt, akik elvégezték a főiskolát, ami akkoriban ritkaságnak számított. A fiú a középiskolában kezdett bluest énekelni és gitározni. A tanulás nem érdekelte, tizenhét évesen kirúgták. Két cimborájával Kaliforniába indultak, de csak Kansas Cityig jutottak, ahol egy talált pisztollyal kiraboltak néhány boltot, majd lopott autóval próbáltak menekülni. Három évet töltött javítóintézetben, huszonegy évesen szabadult. Volt autógyári munkás, házfelügyelő, miközben a helyi klubokban játszott bluest, dzsesszt – írja az MTI. 1955-től egyre gyakrabban utazott Chicagóba, hogy felvehesse szerzeményeit, ami végül példaképe, a blueszenész Muddy Waters közbenjárására a Chess lemezcégnél sikerült is.

Chuck Berry 1955. május 21-én vette fel Maybellene című dalát, ezzel megszületett a rock and roll. Mások ezt a dicsőséget Bill Haley Rock Around the Clock című dalának tulajdonítják. Berry a bontakozó rock and roll jelképe lett. Ontotta a pillanatok alatt klasszikussá váló dalokat, mint a Rock And Roll Music, a Sweet Little Sixteen, a Brown-Eyed Handsome Man, az Around And Around, a Johnny B. Goode, a Carol, a Little Queenie.

Pályafutása a hatvanas évek elején megtört. A rock and rollnak az ifjúságra gyakorolt káros hatásai miatt aggódó hatóságok 1961-ben vitatható vádak alapján perbe fogták, és két évre lecsukták. Kiszabadulva ott folytatta, ahol abbahagyta, ekkoriban született a Nadine és a You Can Never Tell, de barátai szerint valami mégis eltört benne. Az akkor induló Beatles és a Rolling Stones zenéje is Berry stílusán alapult, és több számát tartották műsorukon. Utolsó eredeti szerzeményeket tartalmazó lemezét 1979-ben adta ki, de 2014-ig minden héten fellépett egy kisvárosi bárban, nem messze St. Louistól. John Lennon azt mondta róla, ha más nevet kellene adni a rockzenének, az a Chuck Berry lenne.

A zenésztől Bruce Springsteentől Mick Jaggerig sztárok sora búcsúzott tegnap. „Felderítette kamaszéveinket, életet adott álmainknak, hogy zenészek legyünk és színpadon lépjünk fel” – írta Twitter-üzenetében Mick Jagger. A Rolling Stones külön üzenetben is megemlékezett Chuck Berry haláláról. Ronnie Wood annak a véleményének adott hangot, hogy Chuck Berry halálával egy korszak ért véget, míg Keith Richards úgy fogalmazott: „az egyik nagy fényem kihunyt”.