Száguldozó sofőr ölt meg két fiatalt Budán

Nincsenek szupertraffipaxok az illegális gyorsulási versenyek környékén

Csibra Tibor – 2017.03.20. 00:54 –

Gyorsulási verseny is állhat annak a tragédiának a hátterében, amelyben két fiatalember veszítette életét szombaton Budapesten, a száguldozók körében népszerű Szentendrei úton.
Két fiatal férfi veszítette életét abban a közlekedési balesetben, amely szombaton hajnalban következett be a fővárosban, a Szentendrei úton. Az áldozatok egyike a huszonegy éves korában elhunyt ifjúsági világbajnok kajakozó, Janza Richárd. A tegnapig beszerezhető adatok szerint a két fiatalember egy BMW-ben utazott, és épp egy piros lámpánál várakoztak, amikor egy Mercedes hátulról nagy sebességgel a kocsijuknak csapódott, és a járművüket egy villanyoszlopnak szorította. Az így elölről és hátulról is érkező erőhatások akkorák voltak, hogy az áldozatokat az új BMW luxuskategóriába sorolható biztonsági berendezései sem menthették meg. A Mercedes sofőrje, egy ugyancsak fiatal férfi túlélte a balesetet, ő súlyos sérülésekkel kórházba került, a rendőrség ott vette őrizetbe. A vétkes sofőr a megengedett hetven kilométeres sebesség csaknem kétszeresével haladt a jobbkormányos járművel, amikor a vétlen kocsiba csapódott.

A hazai sajtóban találgatások jelentek meg a hét végén arról, hogy a baleset okozója részt vett-e illegális gyorsulási versenyben, ami némi magyarázatot adhatna a történtekre. A Szentendrei út környékén élő olvasóink szerint ennek megvan az esélye, mivel a széles, éjszaka gyér forgalmú szakasz évtizedek óta a közveszélyes száguldozók kedvelt helye. Hasonló helyszín Budapesten a Váci út külső, angyalföldi, újpesti szakasza, illetve az Üllői út Nagyvárad tér–Népliget és a Határ út közötti szakasza. Az illegális gyorsulási versenyeket épp azért szervezik hétvégente éjszakánként, mert olyankor a felsoroltakhoz hasonló utakon alig van forgalom. A rendőrség időnként kampányt indít a rendkívül veszélyes tevékenység visszaszorítására. Volt olyan időszak, amikor a hatóság egyszerre és kiemelten ellenőrizte a Szentendrei, a Váci és az Üllői út érintett részeit, akkor a száguldozók inkább a Budapest környéki útszakaszokat veszélyeztették. Érdekesség, hogy a már csaknem egy éve éles üzemben lévő intelligens traffipaxok hálózata, a Véda az egész országban folyamatosan képes kiszűrni a szabálytalankodókat, az említett utakon azonban egyetlen darab sincs a berendezésekből. Vezetéstechnikai szakemberek ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az illegális versenyek résztvevői többnyire jó anyagi háttérrel rendelkező fiatalok, akiknek nagy teljesítményű autóik, motorjaik ugyan vannak, de tapasztalatuk nincs, és közülük került ki eddig a száguldozások legtöbb halálos áldozata.