Hazánkban továbbra is szükséges az atom mint energiaforrás

Hónapokig tart a paksi erőmű generátor-forgórészeinek felújítása, amelyen magyar és lengyel szakemberek is dolgoznak

Topolay Gábor – 2017.03.18. 00:54 –

A General Electric (GE) végzi a paksi atomerőmű generátor-forgórészeinek karbantartási munkálatait. Ennek pontos menetéről, a nukleáris technológiával kapcsolatos félelmekről és az atomerőművek jövőjéről beszélgettünk Kiss Csabával, a GE Power Services ügyvezető igazgatójával.

Kiss Csaba 20170318Kiss Csaba: Paks megkerülhetetlen a hazai energiaellátásban (Fotó: Katona László)

– Milyen munkát végzett a GE a paksi atomerőműben?

– Az egyik generátor forgórészének felújítási munkálatait. Egy erőmű generátora hasonlóan működik, mint egy kerékpárdinamó: egy nagy hengerben forog egy hengerszerű alkatrész. Hatalmas a forgórész, csaknem ötven tonna, mintegy tíz méter hosszú. Pakson blokkonként két generátor van, mindegyiknek van egy-egy forgórésze és még egy tartalékkal is rendelkezik az erőmű, így ez összesen kilenc forgórészt jelent.

– Hogy néz ki maga a munka?

– A felújításokat a paksi mérnökök ütemezik. A forgórészt az erőműben vesszük át, onnan a GE Power Services budapesti műhelyébe visszük. A generátor-forgórészt a szakemberek szétszedik, egyenként átvizsgálják az alkatrészeket, ha kell, modernizációs átalakításokat is elvégeznek, majd új anyagok és a régi, korszerűsített fődarabok használatával a forgórészt újra összeszerelik: gyakorlatilag újjáépítik. Az előírt vizsgálatok elvégzését követően Lengyelországba, Wroclawba szállítjuk egy speciális balanszírozási tesztre, majd ezután visszavisszük Paksra. A felújítás két hónap a mi műhelyünkben, Wroclawban még néhány nap, de a tervezés, az előkészítés, a speciális anyagok beszerzése, a gyártás, a szállítások további hónapokat vesznek igénybe.

– Az alkatrész, mint ez a forgórész, minden atomerőműben egyedi?

– Nem erőmű-, inkább teljesítmény specifikusak. Pakson egy generátor 250 megawatt teljesítményű. Ráadásul Magyarországon csak egy ilyen típusú erőmű van.

– Mennyibe kerül egy forgórész felújítása?

– Az egész közbeszerzési eljárás összege 5,1 millió euró. Ez az összes forgórész felújítását jelenti, de egyenként a felújítási összeg különböző, hiszen van olyan forgórész, amelyiket csak felújítani kell, van, amelyiket javítani is, vagy modernizálni.

– A GE a forgórészeken kívül végez más munkát is az atom­erőműben?

– Most ez a legjelentősebb. A szerviz üzletágunk a gőzturbina-generátor és egyéb segédüzemi berendezések felújítását végzi, nagyon modern, digitális megoldásaink vannak a berendezések üzemeltetésére és optimalizálására. Emellett egy erőműben a teljes technológiai láncot le tudjuk fedni. Ebben a GE nagyon erős: a világon a legtöbb erőműben a cégünk által speciálisan a nukleáris erőművekhez gyártott gőzturbinák üzemelnek.

– A felújítást magyar szakemberek végezték?

– A forgórész-felújítást teljes mértékben a helyi szakemberek. Persze egy globális vállalatnál sosem lehet kijelenteni, hogy tisztán hazai szakemberek hajtják végre a feladatokat, ezer szállal kapcsolódunk a külföldi kollégákhoz, de a mérnöki és a kétkezi munkát magyarok végezték.

– Ha a GE a régióban, más atomerőműben hasonló munkát végez, akkor is Budapestre érkezik a forgórész felújításra, hogy magyar szakemberek dolgozzanak rajta?

– A cégünk európai jelenléte jelentős, gyakorlatilag mindenhol van szerviz üzletág is. Ha elnyerünk egy tendert, akkor optimalizáljuk, hogyan és hol érdemes elvégezni az adott munkát. Bizonyos feladatokhoz elég, ha a szakember odamegy, másoknál a rotort el kell vinni a műhelybe. Szóval nem feltétlenül érkezik hozzánk a forgórész, de volt rá példa, hogy hasonló munkára Törökországba vagy Finnországba mentek ki a magyar kollégák.

– A fukusimai atomerőmű-katasztrófa óta érezhető egy erős társadalmi ellenérzés a technológiával kapcsolatban. Van létjogosultsága a félelmeknek?

– A technológia teljesen biztonságos, sokszorosan túlbiztosított az egész nukleáris rendszer. A Japánban történt balesetnek különleges okai voltak, de olyan típusú technológia, mint Fukusimában, kevés üzemel a világon. Az ottani tanulságok és egyéb kockázatok alapján a szakemberek tovább fejlesztették a technológiát és a biztonsági követelményeket is.

– Tehát Paks és környéke a közelgő bővítés ellenére is biztonságban van.

– Teljes mértékben.

– Mi a jövő útja? A nukleáris vagy a zöldenergia?

– Kijelenthetem, hogy egy egészséges energiamixnek van létjogosultsága. Az adottságok országonként eltérők, például Ausztriában fel lehet építeni rengeteg szélerőművet és vízi erőművet, a magyar adottságok erre kevésbé alkalmasak: bizonyos országokban továbbra is jelentős nukleáris kapacitás szükséges.

– A paksi erőmű kivezethető egyáltalán a hazai rendszerből?

– Középtávon biztosan nem, jelenleg a hazai villamosenergia-szükséglet felét állítja elő a paksi atomerőmű, és megkerülhetetlen a hazai ellátásban.