A magyar hatóságok jogellenesen tartottak fogva és toloncoltak ki két menedékkérőt

Fidesz: Képtelenség, hogy az ország azért fizet, mert védi Európa határait

MH/MTI – 2017.03.14. 11:25 –

A magyar hatóságok az Emberi Jogok Európai Egyezményét megsértve tartottak fogva két bangladesi menedékkérőt 2015 őszén a röszkei tranzitzónában, későbbi visszaküldésük Szerbiába pedig azzal a kockázattal járt, hogy embertelen bánásmódnak lesznek kitéve görögországi befogadóközpontokban - mondta ki keddi, nem jogerős ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Az ügy előzménye, hogy a két bangladesi állampolgár 2015. szeptember 15-én menedékkérelmet nyújtott be Magyarország déli határán. A hatóságok több mint három héten keresztül a röszkei tranzitzónában tartották őket úgy, hogy nem tudtak továbbmenni, október 8-án pedig visszatoloncolták őket Szerbiába.
A strasbourgi bírói testület egyhangúlag megállapította, az ügyben Magyarország több ponton, a szabadsághoz és biztonsághoz való jog, a kínzás tilalma, illetve a hatékony jogorvoslat tekintetében is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Az indoklás szerint szabadságvesztéssel ért fel az érintettek elzárása, akiket hivatalos bírói indoklás és a bírósági felülvizsgálat lehetősége nélkül fosztottak meg szabadságuktól. Kiemelték emellett, hogy a hatóságok nem biztosították a hatékony jogorvoslat lehetőségét a felpereseknek.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az Emberi Jogok Európai Egyezménye előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni akkor, ha a panaszos már minden tagállami jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, de úgy véli, hogy mégsem szolgáltattak számára igazságot.A törvényszék ugyanakkor kielégítőnek találta a panaszosok fogva tartásának körülményeit, elegendő helyük volt a konténerben, és naponta három étkezést biztosítottak a számukra. Ezzel kapcsolatban tehát elutasították, hogy sérült volna az egyezménynek a kínzás tilalmáról szóló cikke.

A kínzás tilalmáról szóló cikk megsértését viszont megállapították a visszatoloncolásuk vonatkozásában, amelynek során nem biztosították, hogy ne legyenek kitéve embertelen vagy megalázó bánásmód valós veszélyének, és nem vizsgálták meg külön-külön a menedékkérők ügyét.

Közleményében az EJEB kitért arra, hogy a panaszosok egyikét egy hiba folytán egy általa nem beszélt nyelven kérdezték ki. A menekültügyi eljárásról ráadásul kizárólag írásban kaptak tájékoztatást annak ellenére, hogy mindketten írástudatlanok. Az ügyükben született döntés fordítását az ügyvédjük kapta meg, két hónappal azután, hogy az érintetteket visszaküldték Szerbiába.

Az EJEB elsőfokú ítélete szerint a magyar államnak fejenként 18 705 euró (mintegy 5,8 millió forint) kártérítést és perköltséget kell fizetnie a felpereseknek.

Fidesz: Képtelenség, hogy az ország azért fizet, mert védi Európa határait

A Fidesz képtelenségnek nevezte, hogy Magyarországnak azért kell fizetnie, mert betartja az uniós szabályokat és védi nemcsak az ország, de Európa határait is. A Fidesz reagálásában kifejtette: kiállnak amellett, hogy a migránsválságot a határok erőteljes védelmével lehet kezelni és ellenállnak a brüsszeli, strasbourgi nyomásgyakorlásnak. Közölték továbbá: a hamarosan kezdődő nemzeti konzultációban újra lehetőséget adnak arra, hogy az emberek elmondják véleményüket a magyar, illetve a brüsszeli bevándorláspolitikáról.

Niedermüller Péter: Orbánék a saját zsebükből fizessék ki a büntetéseket

A saját zsebükből fizessék ki a kormány tagjai, illetve a fideszes és jobbikos országgyűlési képviselők a menedékkérők jogellenes fogva tartása miatt kiszabott strasbourgi büntetéseket - követelte Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) képviselője keddi közleményében. "Ma bebizonyosodott az, amit már kezdettől mondunk, hogy nem csak az emberiességet, hanem a nemzetközi jogot is sérti az Orbán-kormány menekültpolitikája" - írta a Demokratikus Koalíció alelnöke, aki szerint a mai ítélet megmutatja, hogy a jogi határzárat szigorító magyar törvénymódosítás is súlyosan jogsértő.

Niedermüller szerint számítani lehet rá, hogy ezt a pert újabbak követik majd, és végül hatalmas összegeket kell kifizetni a magyar hatóságok jogsértései miatt. "A Demokratikus Koalíció szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar adófizetőknek kell fizetni azért, mert Orbánék a saját hatalmuk megtartása érdekében fütyülnek az ország nemzetközi kötelezettségeire" - szögezte le a képviselő.