Gyerekesély a magyar végeken

Az Akadémia felmérése a cigány diákok kilátásairól

Lázin Miklós András – 2017.03.07. 03:46 –

Az ország legszegényebb térségeiben élő cigány gyerekek alig harmada él elfogadható lakásban, a többségnek nincs íróasztala, de sokan vannak, akiknek még saját ágy sem jut – állapította meg a Magyar Tudományos Akadémia legújabb kutatása.

Mint olvasható, a szegénység és a szülők munkanélkülisége mellett a rossz lakáskörülmények is tovább rontják ezeknek a gyerekeknek az esélyeit. Egyebek mellett ez derült ki abból a kutatásból, amelynek keretében Magyarország leghátrányosabb helyzetű térségeiben nézték meg a MTA kutatói, hogy milyen körülmények között élnek a szegény cigány gyerekek. Az átfogó tanulmány nemrég jelent meg Gyerekesély a végeken címmel.

A kutatók aláhúzzák, bár a szegregáció fennmaradt, a cigányok lakáskörülményei mégis jelentősen javultak az elmúlt két-három évtizedben. Ennek ellenére továbbra is sokkal rosszabbak, mint a nem cigányoké. A roma gyerekek, még a hátrányos helyzetű térségekben élő többi szegény gyerekhez viszonyítva is sokkal rosszabb körülmények között nőnek fel.

A tanulmány egyik szerzője, Vastagh Zoltán összefüggéseket keresett a gyerekek lakáskörülményei és egészségi problémáik között. Ehhez pár korábbi jelentést is segítségül hívott, mint például azt a 2013-ast, ami szerint Magyarországon mintegy hatszázhúszezer gyerek élt olyan rossz, csapnivaló minőségű lakásban, ami a légzőrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét is megsokszorozhatja. A tanulmány teljes terjedelmében az Akadémia honlapjáról, az Mta.hu oldalról tölthető le.